Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεπούλημα με ακόμα δυσμενέστερους όρους

Στην ικανοποίηση όλων των αξιώσεων των υποψήφιων αγοραστών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στον επόμενο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων

Οι απανωτές αποτυχίες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις συνέπειας στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας και στα διεθνή λόμπι, προεξοφλούν ότι, όταν προκηρυχτεί και πάλι ο νέος κύκλος ξεπουλήματος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο πήχης και θα γίνουν αποδεκτές απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών, που θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο το κοινό αίσθημα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μετά τις εξελίξεις γύρω από την εκποίηση των ΕΛΠΕ και της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», αλλά και της μη υποβολής προσφορών στο διεθνή διαγωνισμό για την ανανέωση της σύμβασης στο «Ξυστό Λαχείο». Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και παραβλέποντας το γεγονός ότι λόγος γίνεται για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μίλησε για... προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος από την κυβέρνηση Σημίτη. Φυσικά, πρόκειται για ύψιστη υποκρισία, καθώς η κυβέρνηση, έχοντας γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ...δημόσιο συμφέρον, συζητούσε εν κρυπτώ περισσότερο από 10 μήνες με τον όμιλο Λάτση και την LukOil για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ.

Η «Ολυμπιακή»

Σε αδιέξοδο κατέληξε άλλη μια απόπειρα της κυβέρνησης - η τέταρτη στη σειρά - να ξεπουλήσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) στον όμιλο Στ. Ρέστη. Το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τον «προτιμητέο υποψήφιο» αγοραστή της ΟΑ, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο «σύμβουλος» της κυβέρνησης (οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Alpha). Στη λιτή ανακοίνωση αναφέρεται: «Οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανακοινώνουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την εταιρία Golden Aviation Holding S.A., ενδιαφέροντος Οικογένειας Στ. Ρέστη». Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, αν δηλαδή θα δοθεί εντολή στον «σύμβουλο» να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο κατά την αξιολόγηση αγοραστή της ΟΑ, την ιδιωτική αεροπορική εταιρία Aegean Airlines, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Από το περιβάλλον του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών δηλωνόταν πλήρης άγνοια, ενώ αόριστες και ασαφείς ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι «δε θα δεχτούμε αποκρατικοποιήσεις κοψοχρονιά» και ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δε δημιουργούν ζήτημα για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η ΟΑ θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα γίνει η εξέταση των υποψήφιων στο διαγωνισμό και επανέλαβε ότι «απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα διαμορφωθεί μια νέα ΟΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί το πτητικό έργο, οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας».

Αόριστες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χωρίς να πει τίποτα για το επόμενο βήμα, ανέφερε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, που θα ανήκει σε κάποιο ποσοστό σε ιδιωτικό φορέα και θα έχει προοπτικές βιωσιμότητας.

«Παρών» από το Λάτση

«Η Lukoil και ο Ομιλος Λάτση παραμένουν ανοιχτοί σε μεταξύ τους στρατηγικές συνεργασίες στο μέλλον και θα εξέταζαν πιθανή συμμετοχή σε μελλοντική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ». Με αυτή την επισήμανση, στα πλαίσια ενός λιτού ανακοινωθέντος, ο Ομιλος Λάτση δίνει το στίγμα ότι θα είναι και πάλι παρών, με το ίδιο σχήμα, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ.

Η ανακοίνωση του Λάτση έρχεται αμέσως μετά από τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι «θα προχωρήσει σε εξέταση εναλλακτικών και νέων δυνατοτήτων διεθνούς συνεργασίας της εταιρίας, παραμένοντας σταθερά στο στόχο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου των ΕΛΠΕ τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στη γεωπολιτική μας περιφέρεια». Ξεκαθαρίζει, δηλαδή, ότι παρά την αποτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, - σε εύθετο προφανώς χρόνο - θα επανακινήσει τις διαδικασίες για την πώληση ποσοστού των ΕΛΠΕ. Σ' αυτή τη διαδικασία θα συμμετάσχει πρωτίστως ο Λάτσης, ο οποίος ευθέως αφήνει να εννοηθεί ότι «αφού δεν μπορέσαμε να τα βρούμε τώρα, θα τα βρούμε στο μέλλον».

Αν και το παιχνίδι για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, ήταν εξ αρχής στημένο, εντούτοις στην πορεία διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν... λεπτομέρειες που δεν είχαν προβλεφτεί εκατέρωθεν. Σοφότεροι στο εξής, κυβέρνηση και Λάτσης, έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους για την υλοποίηση του ...σκανδάλου.

Αυτό, πάντως, που έχει θορυβήσει τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η αδυναμία εκποίησης νέων κομματιών της δημόσιας περιουσίας, συμπίπτει με μια όχι καλή περίοδο για την κυβέρνηση Σημίτη. Οπως εξηγούν, η κυβέρνηση, με αφορμή την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας τον προηγούμενο Γενάρη, δέχτηκε μια αυστηρή κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η τελευταία ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων στο δημοσιονομικό, εργασιακό και ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό τομέα. Κοντά σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε, συνεχίζουν, ότι η Ελλάδα έχει «στιγματιστεί» σαν η χώρα που δεν προσφέρεται για ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, δεν την εμπιστεύονται οι ξένοι κεφαλαιούχοι να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε παραγωγικούς τομείς, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά καιρούς από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτό που ενοχλεί σήμερα, επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι ότι υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιωτών, ακόμη κι όταν πρόκειται να τους προσφέρουμε σημαντικές και δυναμικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ. Με βάση τη λογική αυτή, στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι η κυβέρνηση σύντομα θα δηλώσει την ετοιμότητά της να ικανοποιήσει νέες αξιώσεις των ιδιωτών αγοραστών. Παράδειγμα, ενώ θεωρείται ότι ένα θέμα για το οποίο «σκάλωσε» η εκποίηση των ΕΛΠΕ ήταν η μη παραχώρηση και της διοίκησης της εταιρίας στο σχήμα LUKOIL - Λάτση, θα είναι δύσκολο σε μια επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού να μην περιλάβει στο διαπραγματευτικό πακέτο και τη διοίκηση της εταιρίας. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση σύρεται σε μια εκδοχή ιδιωτικοποιήσεων τύπου Μάνου, προς το χειρότερο μάλιστα. Ο τότε υπουργός Οικονομίας της ΝΔ επιδίωξε να παραδώσει τη διοίκηση του ΟΤΕ με την πούληση ενός μειοψηφικού πακέτου 35% των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ