Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Νεκρός οικοδόμος από πτώση

Ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας στο εργοτάξιο - γκέτο νεοανεγειρόμενου ξενοδοχείου, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Τραγικό θάνατο βρήκε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, οικοδόμος στη Ζάκυνθο, πέφτοντας από τη στέγη - όπου εργαζόταν - νεοανεγειρόμενου ξενοδοχείου στο συγκρότημα ΖΑΝΤΕ ROYAL PALACE, ιδιοκτησίας κ. Μισσίδη. Πρόκειται για τον 65χρονο Γιάννη Ζαβραδινό. Γκέτο χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χώρο δουλιάς, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στο νησί δεν υπάρχει πλέον (διαλύθηκε με την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 2639/98) Επιθεώρηση Εργασίας και ΚΕΠΕΚ. Ερευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, διενεργεί κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ Πάτρας που έφτασε στο νησί.

Οπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, το συγκεκριμένο εργοτάξιο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ενώ «τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα και κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία». Ο εργασιακός μεσαίωνας - συνεχίζει - που κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να επιβάλουν στους χώρους εργασίας, εγκυμονεί κινδύνους και για τη ζωή των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα - υπογραμμίζει - τα περιηγητικά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που επισκέφθηκαν τη Ζάκυνθο απλώς παρατηρούν την εφαρμογή του νέου μεσαίωνα. «Η αστυνομική υπηρεσία - συνεχίζει - του νομού, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας, για την κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες μηχανημάτων που τις περισσότερες φορές δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας και άδεια χειριστού, με άλλα ασχολείται».

Οπως σημειώνει, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου υπήρξε αγαστή συνεργασία των συνδυασμών Γάσπαρου και Τουρίκη, αρνήθηκε να υπάρξει συζήτηση για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις επιπτώσεις στους εργατοϋπαλλήλους, μετατρεπόμενη, έτσι, σε συνεργό στην προώθηση του εργασιακού μεσαίωνα.

«Ο υπουργός Εργασίας - τονίζει το Εργατικό Κέντρο - και η κυβέρνηση είναι οι ηθικοί αυτουργοί ενός ακόμα εγκλήματος στο βωμό του κέρδους, που υπερασπίζονται με κάθε μέσο. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, διέλυσαν στην πράξη τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, προώθησαν παραπέρα την ανασφάλιστη εργασία, μεγιστοποίησαν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη των εργοδοτών».

Καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και να απαιτήσουν μια άλλη πολιτική, υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ