Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Καταπέλτης» το πόρισμα για την «Enron»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

H «Enron» όχι μόνο ενεπλάκη σε λογιστικές ατασθαλίες προκειμένου να ωθήσει τις τιμές των μετοχών της, αλλά παραβίασε επανειλημμένως το φορολογικό κώδικα και δωροδόκησε πλήθος αξιωματούχων, ήταν το συμπέρασμα της έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την πολύκροτη υπόθεση που οδήγησε τη μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας ενέργειας στη χρεοκοπία, το Δεκέμβρη του 2001.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Κογκρέσο ανακάλυψε πως η εταιρία δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος την περίοδο μεταξύ των ετών 1996 και 1999, ενώ από το 1990 έως το 1995 απέδωσε στο ομοσπονδιακό κράτος μόλις 325 εκατ. δολάρια. Το αντίστοιχο ποσό της περιόδου 200 - 2001 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρει το «Bloomberg».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών του Κογκρέσου, δημοκρατικός γερουσιαστής Μαξ Μπάουκους, δήλωσε ότι προκειμένου να αποφύγει τις φορολογικές της υποχρεώσεις η επιχείρηση χρησιμοποίησε «κάποιους από τους καλύτερους» λογιστές των ΗΠΑ, επενδυτικές τράπεζες και δικηγορικές εταιρίες.

Η έρευνα, διάρκειας ενός έτους, επικεντρώθηκε στα «καταφύγια» που χρησιμοποίησε η «Enron» προκειμένου να κρύψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια κερδών. Το πόρισμα του Κογκρέσου συνιστά βαριές ποινές και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ