Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Η σύγκρουση συνεχίζεται... »

ΛΑ ΠΑΣ.-

«Ζήτω ο αγώνας του βολιβιανού λαού», «Ο λαός στους δρόμους για να φύγει η κυβέρνηση»... δεκάδες χιλιάδες για τρίτη συνεχόμενη μέρα, κατέκλυσαν χτες τις μεγάλες πόλεις της χώρας των Ανδεων, συνεχίζοντας τον αγώνα που άρχισε ουσιαστικά ένα μήνα πριν για «μία άλλη Βολιβία» και κορυφώθηκε την Τετάρτη με τις αιματηρές ταραχές, όταν ο στρατός με εντολή της κυβέρνησης επιτέθηκε στους διαδηλωτές, που αξίωναν την παραίτηση του Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα και του αντιπροέδρου, εξαιτίας της νομοθεσίας για φορολόγηση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με 12,5% κατ' επιταγήν του ΔΝΤ!

Σε Κοτσαμπάμπα και Σάντα Κρους, οι πόλεις όπου ξεκίνησαν και οι κινητοποιήσεις στις 13 Γενάρη, για τρίτη μέρα βρίσκονται στους δρόμους. Στην πρωτεύουσα Λα Πας, την Πέμπτη, μέρα γενικής απεργίας, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα και εκτός του Προεδρικού Μεγάρου κατευθύνθηκαν και «πολιόρκησαν» την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας «Εξω οι Γιάνκης»... χωρίς επεισόδια. Εντούτοις, σύμφωνα με τον διευθυντή του γενικού νοσοκομείου της Λα Πας, Εντουάρδο Τσάβες, ο αριθμός των νεκρών των ταραχών των δύο ημερών ανέρχεται σε 23 και οι τραυματίες - κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - στους 109. Οι περισσότεροι εκ των θυμάτων είναι αστυνομικοί και τα σώματά τους είναι διάτρητα από σφαίρες. Ανάμεσα στα θύματα, μία 21χρονη νοσοκόμα, η οποία δολοφονήθηκε από το Στρατό ενώ βοηθούσε τραυματίες να επιβιβαστούν σε ασθενοφόρο!

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, μόνο 7.000 αστυνομικοί εκ των 20.000 έχουν επιστρέψει στα πόστα τους. Τέλος, οι οργανώσεις των αγροτών και των κοκαλέρος, τα εργατικά συνδικάτα, οι φοιτητικές ενώσεις, οι ενώσεις των βιομηχανικών εργατών και άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ των δύο Βολιβιών. Από τη μία οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι και από την άλλη οι κυβερνώντες και κρατούντες την εξουσία. Αυτή η σύγκρουση θα συνεχιστεί...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ