Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δυσοίωνες εξελίξεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να σκεπάζει την περίπτωση της συντριβής του μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφος που υπαγόταν στην αμερικανική κυβέρνηση, τύπου Cessna, με πέντε επιβαίνοντες, τέσσερις Αμερικανούς και έναν Κολομβιανό υπήκοο, σε δασώδη περιοχή κοντά στη Φλορένσια, στη Νότια Κολομβία, που, σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, «ελέγχεται από αριστερούς αντάρτες».

«Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στη Φλορένσια, καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο «Ρόιτερς» και πρόσθεσε ότι ανήκε στην αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο δεν ήταν σε αποστολή της DEA, για την εξάλειψη των ναρκωτικών στην επαρχία Κακέτα. Εννοείται, δε διευκρίνισε ποια ήταν η αποστολή του αεροσκάφους. Το αξιοπρόσεκτο όμως της όλης υπόθεσης είναι πως ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας έσπευσαν στην περιοχή από ξηράς και αέρος, με εντολή της Ουάσιγκτον απομακρύνθηκαν και τις έρευνες ανέλαβαν αποκλειστικά Αμερικανοί στρατιωτικοί. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες ανεύρεσης ζωντανών ή νεκρών έχει αποβεί άκαρπη. Εντούτοις, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Caracol, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν «απαχθεί από αντάρτες», όπως έσπευσαν να δηλώσουν Κολομβιανοί αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ, χτες, μία πολύ ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη Βίγια Μαγκνταλένα κοντά στο αεροδρόμιο, στην πόλη Νέιβα της Κολομβίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άτομα.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκλήθηκαν ζημιές σε δεκάδες κτίρια που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας, Λουίς Αλφρέδο Γκόμες, μιλώντας σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, δήλωσε ότι «δε γνωρίζουμε εάν η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό ή κάτι άλλο συνέβη». Ενώ η αστυνομικός Σάντρα Σεράτο δήλωσε ότι στο σημείο είχαν σπεύσει αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν πληροφορίες για το σχέδιο των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Στρατός του Λαού» (FARC-ΕΡ) να ανατινάξουν κτίριο την ώρα που θα περνούσε το αεροσκάφος του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Ουίλα, όπου ανήκει η Νέιβα, μεταξύ των θυμάτων είναι ένα μικρό κορίτσι, αστυφύλακες αλλά και ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας. Επίσης, δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ