Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καμιά νομιμοποίηση στη «Διακήρυξη της Μπολόνια»

Φοιτητική διαμαρτυρία σε σεμινάριο που πραγματοποιείται, για την προώθηση του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης που θέλει το κεφάλαιο

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από αθηναϊκό ξενοδοχείο
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από αθηναϊκό ξενοδοχείο
Καμιά νομιμοποίηση στη διαδικασία που ισοπεδώνει τα πτυχία τους και υποβαθμίζει το μέλλον τους δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι φοιτητές, όπως φάνηκε από τις χτεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω και μέσα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου πραγματοποιείται σχετικό διήμερο ευρωπαϊκό σεμινάριο.

Το σεμινάριο έχει τίτλο «Διερευνώντας τις Κοινωνικές Διαστάσεις του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης» κι αποτελεί μέρος σειράς σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια, ενδιάμεσα στις συνόδους της Πράγας (Μάης 2001) και του Βερολίνου (Σεπτέμβρης 2003). Το θέμα των «κοινωνικών διαστάσεων», προέκυψε μετά από αντιδράσεις ακαδημαϊκών φορέων κάποιων χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή (και της Ελλάδας) απέναντι στην υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς. Στη διακήρυξη της Πράγας γίνεται λόγος για την εκπαίδευση ως «κοινωνικό αγαθό» και στο συγκεκριμένο σεμινάριο επιχειρείται η αποσαφήνιση αυτής της έννοιας, χωρίς βέβαια να αναιρείται το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου ξεκίνησε παράλληλα και για να υπηρετήσει τις ανάγκες της οικονομικής ένωσης της Ευρώπης κι υπηρετεί εξ ορισμού τα συμφέροντα όσων κερδίζουν από αυτή, δηλαδή των πολυεθνικών κι ευρύτερα του κεφαλαίου.

Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε και μέσα στην αίθουσα του σεμιναρίου
Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε και μέσα στην αίθουσα του σεμιναρίου
Απέναντι σ' αυτά, δεκάδες εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, που συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των 26 Συλλόγων ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση και γενικότερα, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το ξενοδοχείο και δήλωσαν: «τέρμα πια στην κοροϊδία - Ενιαία, Ανώτατη, Δημόσια Παιδεία». «Οχι στην Μπολόνια, όχι στην ιδιωτικοποίηση. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», ήταν τα κύρια αιτήματα που αναγράφονταν στα πανό τους και δηλώνονταν μέσα από τα συνθήματά τους.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Δ. Κλάδη και του παρουσίασαν τη σαφή θέση που έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στην Μπολόνια, στην υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση των σπουδών και στους επιπλέον ταξικούς φραγμούς που αυτή επιβάλλει. Ο Δ. Κλάδης ισχυρίστηκε ότι στόχος του σεμιναρίου είναι ακριβώς «η άμβλυνση των ταξικών φραγμών» και η διερεύνηση των «κοινωνικών διαστάσεων» στη διαδικασία της Μπολόνια, πράγμα όμως που αντίκειται στη συνολική φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα είναι ένας χώρος ανταγωνισμού, παροχής υποβαθμισμένης γνώσης και παραγωγής ευέλικτου, μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Κατά τη διάρκεια της εισηγητικής ομιλίας του Δ. Κλάδη μέσα στο σεμινάριο, Ελληνες φοιτητές που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, άνοιξαν επίσης ένα πανό κατά της Μπολόνια, που προκάλεσε αίσθηση και τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με Ευρωπαίους συναδέλφους τους που επίσης αντιδρούν στην επιβολή της Μπολόνια στις χώρες τους.

Η κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο, που διήρκεσε περίπου μια ώρα, πήρε στο τέλος αντιπολεμικό χαρακτήρα, οι φοιτητές έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία και έδωσαν τα επόμενα αγωνιστικά τους ραντεβού τόσο στις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο (αυτές τις μέρες στον Πειραιά και όπου αλλού προγραμματιστούν) αλλά και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από πολλούς φορείς στις 28/2 και 1/3 κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ