Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Κλιμακώνεται η σύγκρουση συμφερόντων

Η σύγκρουση τεράστιων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων για τον έλεγχο νευραλγικών τομέων της Ολυμπιακής προετοιμασίας, η οποία προκάλεσε και την παρέμβαση του προέδρου της ΔΟΕ, Ζ. Ρογκ, την περασμένη βδομάδα για το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής.

Κεντρικό θέμα ήταν οι δηλώσεις Ρογκ και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός, φωτογραφίζοντας την πρόεδρο της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, ως την υπεύθυνη για την παρέμβαση της ΔΟΕ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Βενιζέλου αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ότι, δηλαδή, «αν είχε προβλεφτεί η παρουσία στελεχών της κυβέρνησης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ» την Παρασκευή, τότε «πολλά θα είχαν διευκρινιστεί και δε θα είχε δημιουργηθεί κανένα ζήτημα». Λίγο αργότερα - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία - η Γ. Αγγελοπούλου δήλωσε: «Κάθε καθυστέρηση σε χρονοδιάγραμμα ή ανατροπή στο σχεδιασμό των έργων θέτει σε κίνδυνο την προετοιμασία».

Η ουσία είναι ότι η παρασκηνιακή κόντρα επιχειρηματικών συμφερόντων προκαλεί ακόμα και την παρέμβαση πολιτικών προσώπων και παραγόντων που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή προετοιμασία, οι οποίοι πιέζουν ώστε να ικανοποιηθεί ο κύκλος της δικής τους επιρροής. Η περίπτωση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι χαρακτηριστική αυτής της κόντρας, που αναμένεται να κλιμακωθεί και να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και για άλλους τομείς της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

Ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης: «Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει με επιστολή στον Ζ. Ρογκ και θα επισημαίνει ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα που να δικαιολογεί δραματικούς τόνους, αφού είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, ενώ δεν εφησυχάζουμε». Οσον αφορά στην πορεία της προετοιμασίας ανέφερε: «Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν όλοι οι έλεγχοι (σ.σ. δοκιμαστικοί αγώνες στις εγκαταστάσεις)».

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ανέφερε: «Θα αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος, με τον οποίο θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση του κόστους, κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού». Με αυτό τον τρόπο ομολόγησε στην ουσία ότι ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια έχει ξεπεραστεί κατά πολύ και οι Ελληνες εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα υπέρογκο ποσό που με ευθύνη της κυβέρνησης εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κοινοπραξίες, που έχουν παραμείνει στη διεκδίκηση του πακέτου το οποίο έχει φτάσει αισίως από τα 200 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ, είναι:

  • SAIC (μετέχουν οι: General Dynamics, ITT Technologies, Honeywell, IBM, Siemens, Rafael, Elbit, ALTEC, Ομιλος Πουλιάδη και ΔΙΕΚΑΤ)
  • TRS (Rayethon, Thales, Control Risks, Motorola, Delta Singular, Space Hellas και «Ελληνική Τεχνοδομική»).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ