Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Εύβοια μετράει τις «πληγές» της

Σε οργανωμένη δράση διεκδίκησης της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών, καλεί τους κατοίκους του νομού η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Εύβοια αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα των υποδομών, το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την επίκληση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που, κάθε φορά, «επιστρατεύει», σαν επιχείρημα, η κυβέρνηση. Αυτό υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και καλεί τους κατοίκους του νομού να διεκδικήσουν πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αφού το κεντρικό οδικό δίκτυο προς νοτιοκεντρική, βορειοκεντρική και βόρεια Εύβοια γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους. Χτες παράμενε κλειστό το επαρχιακό οδικό δίκτυο σε χωριά των Δήμων Δίρφης, Κονιστρών, Κύμης, Ελυμνίων και Δήμων της βόρειας Εύβοιας. Εκτιμάται ότι οι ζημιές ανέρχονται σε τουλάχιστον 18 δισ. δραχμές. Σ' αυτό το ποσό δε συμπεριλαμβάνεται το κόστος των έργων του δρόμου Λίμνης - Λ. Αιδηψού, Στομίου - Πλατάνας, στα Ηλια, αλλά και η αντιμετώπιση των καθιζήσεων εδάφους στην Αγ. Αννα και στο χωριό Βίταλο. Χτες δε λειτούργησαν 30 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

«Δεν μπορεί, κάθε φορά, με την έκφραση "ακραία καιρικά φαινόμενα", η κυβέρνηση να κρύβει τις πολιτικές της ευθύνες, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη βροχή, το χιόνι ή την ξηρασία», υπογραμμίζει η ΝΑΣ. «Σε όλες τις πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα στην Εύβοια, αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα των υποδομών, της έλλειψης τεχνικών έργων υποδομής και η παλαιότητα του οδικού δικτύου, που, όσο θα γίνονται με γνώμονα το εργολαβικό συμφέρον και όχι το συλλογικό, θα καταλήγουν σε έργα - "σουρωτήρια". Οι εργαζόμενοι της Εύβοιας έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει αρκετά "χάρτινα" έργα στο παρελθόν (λύκειο Λίμνης, δρόμος Αιδηψού - Λίμνης, Πλατάνας - Κύμης)».

Η ΝΑΣ χαρακτηρίζει «φαμφαρόνικο» το χωροταξικό σχεδιασμό, που γίνεται με ανύπαρκτους όρους χρήσης γης. Παράλληλα, τονίζει πως η πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών μπορεί να έρθει μέσα από την οργανωμένη δράση των κατοίκων.

Προβλήματα, κυρίως, στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχει προκαλέσει η νυχτερινή χιονόπτωση. Κλειστά ήταν χτες τα σχολεία σε Αγιο Στέφανο, Αυλώνα, Ανοιξη, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Διόνυσο, Ροδόπολη και Εκάλη. Με αλυσίδες γινόταν η κίνηση από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα, από Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο και στην παλαιά Εθνική Αθηνών - Θηβών.

Σήμερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις (9-10 μπ.). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με χιόνι η χιονόνερο και στις νοτιότερες περιοχές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, θα σημειωθεί παγετός, που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ