Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μαίνονται οι μάχες
ΜΟΣΧΑ.-

Ρώσοι στρατιώτες 3μίλια έξω απο το Γκρόζνι

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες 3μίλια έξω απο το Γκρόζνι
Οι μάχες που μαίνονται αυτές τις μέρες στην περιοχή Αργκούν (8 χλμ. ανατολικά του Γκρόζνι) στοίχισαν τη ζωή σε 40 Τσετσένους αυτονομιστές, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ, επικαλούμενο ρωσικές στρατιωτικές πηγές. Ανάμεσα στους σαράντα νεκρούς βρίσκονται και τρεις ξένοι μισθοφόροι. Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις προχωρούν στην περικύκλωση του Γκρόζνι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τσετσένο στρατηγό Ασλαμπέκ Αρσάγεφ, αποτέλεσμα των εχθροπραξιών γύρω από το Αργκούν και το Αλχάν-Ιούρτ «είναι ο θάνατος εκατοντάδων Ρώσων στρατιωτών». Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 70 τεθωρακισμένα. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά ρωσικές πηγές έχουν αναφέρει ότι οι μάχες μαίνονται, πραγματικά, σ' αυτές τις δύο περιοχές. Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγεφ παραδέχτηκε ότι οι Τσετσένοι έχουν σε ορισμένα σημεία περάσει στην αντεπίθεση.

Πιέσεις για επίσκεψη Βόλεμπεκ στην Τσετσενία

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ αντέδρασε σε έντονο ύφος χτες, λέγοντας ότι η Μόσχα δε θα επιτρέψει στη Δύση να υπαγορεύσει το χρόνο της επίσκεψης στην Τσετσενία του επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Κουρτ Βόλεμπεκ. «Η Δύση δε δίνει συμβουλές σε άλλες χώρες, για παράδειγμα, στη Γερμανία ή τη Γαλλία, σχετικά με το πότε θα επισκεφτεί ο Βόλεμπεκ τις χώρες τους. Είναι δικό τους πρόβλημα», υπογράμμισε ο Ιβανόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νταβίντ Λεβί, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα. Στις αρχές της βδομάδας, ο Βόλεμπεκ επισκέφτηκε τη Μόσχα, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τις ρωσικές αρχές για την ημερομηνία της επίσκεψής του στην Τσετσενία. Η Γαλλία και η Γερμανία εξέδωσαν στη συνέχεια ανακοινώσεις, με τις οποίες επέκριναν έντονα τη ρωσική στάση και επαναλάμβαναν την ανησυχία τους για τις ανθρώπινες απώλειες από τη διένεξη. Ο Ιβανόφ επέκρινε τη «δραστηριοποίηση» ΜΜΕ της Δύσης για να επιτραπεί στον Βόλεμπεκ να επισκεφτεί την Τσετσενία, τονίζοντας πως η Μόσχα συμφώνησε κατ' αρχήν στο ταξίδι και θα αποφασίσει η ίδια το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί. Επίσης, και η Ουάσιγκτον επανέλαβε χτες την απαίτησή της να επιτρέψει η Μόσχα μια αποστολή στην Τσετσενία του ΟΑΣΕ, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε για επίσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Πυρκαγιές σε πετρελαιοπηγές

Δέκα πετρελαιοπηγές, που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από τους Ρώσους περιοχές της Τσετσενίας, έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Η Μόσχα χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στις πετρελαιοπηγές ως εγκληματική ενέργεια και επέρριψε την ευθύνη στους Τσετσένους αντάρτες, που υποχωρούν μπροστά στις υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ