Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Κι άλλη πρόκληση για το άσυλο

Το ακαδημαϊκό άσυλο στους χώρους των φοιτητικών εστιών φαίνεται ότι μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο, καθώς μετά την άμεση αμφισβήτηση του ασύλου από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη Φοιτητική Εστία του ΕΜΠ, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας, πήρε χτες απόφαση να «ζητήσει τη συνδρομή της πολιτείας» για να εκδιώξει από το χώρο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ), ομάδα καταληψιών φοιτητών που αντιδρούν στην ανακαίνιση της εστίας στα πλαίσια του «Αθήνα 2004».

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Συγκλήτου ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά προχτές το βράδυ ότι η συνεδρίασή τους δε θα γίνει στο χώρο της Συγκλήτου, αλλά στο χώρο των διοικητικών υπηρεσιών που στεγάζονται στην οδό Χρήστου Λαδά, όπου χτες το πρωί βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις που απαγόρευαν την είσοδο σε φοιτητές που πήγαν εκεί για να πάρουν θέση στην κρίσιμη για το άσυλο συζήτηση. Ηταν δηλαδή, μια συζήτηση για το άσυλο, η οποία έγινε εν κρυπτώ, με παραβίαση ουσιαστικά του ακαδημαϊκού ασύλου.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι να γίνει μια προσπάθεια συζήτησης με τους καταληψίες και αν αυτοί δεν αποχωρήσουν να «ζητηθεί η συνδρομή της πολιτείας» και συγκεκριμένα να παρέμβει εισαγγελέας. Απέναντι στις αντιδράσεις συγκλητικών που επισήμαναν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του ασύλου και ζήτησαν να παρέμβει η Επιτροπή Ασύλου του Ιδρύματος, ο πρύτανης Γ. Μπαμπινιώτης είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί το έργο ανάπλασης και να κληθεί η Σύγκλητος να λογοδοτήσει γι' αυτό.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καλεί τους φοιτητές σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου και καταδικάζει «όλες εκείνες τις δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν άλλοθι στο να υπάρχει σήμερα το πρώτο βήμα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου συνολικά».

«Οι φοιτητές απαντούν ότι οι προσπάθειές τους ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ», τονίζει η ΠΚΣ και υπογραμμίζει ότι «το άσυλο, αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση του λαού και της νεολαίας, κατάκτηση που ήρθε - κυριολεκτικά - με αίμα. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με τα εργατικά σωματεία και όλο το λαϊκό κίνημα θα υπερασπιστούμε το άσυλο με ακόμα πιο μαζικούς αγώνες και συλλογική δράση». Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί όλους τους συλλόγους να αναλάβουν δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ