Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύμβαση για το κάπνισμα

Κοινή σύμβαση - πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού, που θα προωθηθεί για υιοθέτηση στην 56η Συνέλευση Υγείας τον ερχόμενο Μάη στη Γενεύη, έγινε αποδεκτή από τα 171 κράτη - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το πλαίσιο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, διαμορφώθηκε απ' την Ελληνική Προεδρία και οι θέσεις υιοθετήθηκαν απ' τα μέλη του ΠΟΥ.

Η Σύμβαση προβλέπει ότι σε διάστημα πέντε χρόνων από την έναρξή της τα κράτη - μέλη θα λάβουν μέτρα για την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού. Προβλέπονται ακόμη φορολογικά και τιμολογιακά μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού. Ορίζεται ακόμα ότι τα προϊόντα καπνού πρέπει να φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα υγείας, τα οποία να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της βασικής εξωτερικής επιφάνειας του πακέτου, ενώ ως ιδανικό ποσοστό κάλυψης αναφέρεται το 50%.

Η Σύμβαση απαγορεύει, επίσης, τη χρήση όρων από την πλευρά της βιομηχανίας, οι οποίοι να υποδηλώνουν πως ένα προϊόν είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα (π.χ. low tar, light, ultra light, mild).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ