Κυριακή 9 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-αμερικανικός πόλεμος για δασμούς και φόρους

Οι αντιθέσεις ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της επιδρομής κατά του Ιράκ. Μάλιστα, σε άλλα πεδία, όπως στο εμπόριο, οι αντιθέσεις τείνουν να πάρουν τη μορφή ανοιχτού πολέμου. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην περίπτωση αυτή οι «δεκαπέντε» εμφανίζονται με αρραγή ενότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στους υπερατλαντικούς «φίλους».

Το τελευταίο επεισόδιο στον εμπορικό «πόλεμο» ΗΠΑ-ΕΕ ξέσπασε με αφορμή τον αμερικανικό νόμο του 2001, που επιτρέπει σε επιχειρήσεις της χώρας να κερδίσουν φοροαπαλλαγές στις εξαγωγές τους. Αυτή η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης εξόργισε τους ιθύνοντες των Βρυξελλών αφού συνιστά παραβίαση του «ελεύθερου ανταγωνισμού», ο οποίος απαγορεύει την οποιαδήποτε κρατική οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων. Συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν να βρεθούν τα ομοειδή ευρωπαϊκά προϊόντα σε δυσμενέστερη μοίρα. Σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, η ζημιά των Ευρωπαίων θα έφτανε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τις διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η αμερικανική ηγεσία επέμεινε στις φοροαπαλλαγές με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι μετά από προσφυγή της ΕΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε ότι ο αμερικανικός νόμος είναι παράνομος και έδωσε το δικαίωμα στην ΕΕ να διπλασιάσει τους δασμούς σε αμερικανικές εξαγωγές ύψους 4 δισ. δολαρίων. Παρά το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη το 2001 έμεινε μέχρι σήμερα ανενεργός γιατί η Κομισιόν ήθελε να δείξει «καλή θέληση». Φαίνεται όμως ότι η «καλή θέληση» εξαντλήθηκε και την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων τα οποία θα υπόκεινται σε εμπορικές κυρώσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ζητάει την επιβολή φόρου μέχρι 100% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Η επίσκεψη του αρμόδιου για θέματα εμπορίου κοινοτικού επιτρόπου, Πασκάλ Λαμί, στις ΗΠΑ αυτή τη βδομάδα θα αποδείξει αν και κατά πόσο οι Ευρωπαίοι «συνεταίροι» είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην απόφασή τους, ή αν η απόφασή τους ήταν ένα χάρτινο διαπραγματευτικό τέχνασμα. «Η ΕΕ ακολουθεί την απαραίτητη διαδικασία για τη λήψη αντίμετρων σε περίπτωση που η διαδικασία συμμόρφωσης των ΗΠΑ δεν έχει ταχεία αποτελέσματα», δήλωσε ο Π. Λαμί. Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή κίνηση σχεδιάστηκε ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του επιτρόπου. Τέλος, το αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι συζητά πρόταση για την αλλαγή του φορολογικού νόμου, όμως η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι εξασφαλισμένη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε η ΕΕ (2018-06-21 00:00:00.0)
Αρχισε η επιβολή κυρώσεων (2004-03-02 00:00:00.0)
Νέος «ατσάλινος» εμπορικός πόλεμος (2002-03-08 00:00:00.0)
Δικαίωσε την ΕΕ στη διαμάχη με τις ΗΠΑ (2002-01-15 00:00:00.0)
Αναδίπλωση για τον «πόλεμο της μπανάνας» (1999-11-11 00:00:00.0)
Σε απευθείας διαπραγματεύσεις (1999-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ