Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δικαίωσε την ΕΕ στη διαμάχη με τις ΗΠΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε οριστικά ότι η αμερικανική νομοθεσία για τις εξαγωγικές εταιρίες παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, δικαιώνοντας τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ζήτησε από την Ουάσιγκτον άμεση συμμόρφωση με την απόφαση.

Η απόφαση αυτή είναι η τελική σε μια διαμάχη που κρατάει τέσσερα χρόνια και αφορά την Πράξη για τις Εξαγωγικές Πωλήσεις των αμερικανικών εταιριών, νομοθέτημα που σύμφωνα με την ΕΕ δίνει στους Αμερικανούς εξαγωγείς παράνομες επιδοτήσεις, ύψους 4 δισ. δολαρίων.

«Τώρα έχουμε μια οριστική νομική απόφαση για την FSC» ήταν η πρώτη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου για το εμπόριο Πασκάλ Λαμί. «Ασφαλώς είμαι ικανοποιημένος που ο ΠΟΕ επιβεβαίωσε αυτό που πάντα πιστεύαμε. Τώρα είναι η σειρά των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με το πόρισμα του ΠΟΕ και να ρυθμίσουν το θέμα μια και καλή. Ως προς το "πώς" αναμένουμε γρήγορα αμερικανικές προτάσεις».

Στη συνέχεια η ΕΕ θα ζητήσει από την ομάδα διαιτησίας να αποφασίσει για το επίπεδο των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος εμπορίου Ρόμπερτ Ζέλικ έχει προειδοποιήσει ότι κυρώσεις της τάξεως των 4 δισ. δολαρίων εκ μέρους της ΕΕ θα πυροδοτήσουν «πυρηνικό όπλο στο εμπορικό σύστημα».

Η ΕΕ αναμένεται να δημοσιεύει μια προκαταρκτική λίστα με τα προϊόντα που είναι στόχος κυρώσεων, αλλά να μην ενεργοποιήσει προσωρινά το μηχανισμό των κυρώσεων, αποβλέποντας σε μια συμβιβαστική λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα σοβαρό πρόβλημα πώς να προσαρμόσει τη νομοθεσία της και ζητάει από το διεθνή οργανισμό ένα λεπτομερή «χάρτη» εμπορικής συμπεριφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ