Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Εκδήλωση για το βιβλίο του Χρ. Θωμόπουλου

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (ανταπόκριση).--

Την Κυριακή 13 Γενάρη έγινε στη Λιβαδειά, με επιτυχία η προγραμματισμένη εκδήλωση για το βιβλίο του αξέχαστου αγωνιστή Χρήστου Θωμόπουλου «Ο δρόμος ενός δεσμώτη». Κατάμεστη η αίθουσα του κινηματογράφου «Φίλιππος», συγκινητική η ατμόσφαιρα, εξαιρετικό το ενδιαφέρον.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ Σοφοκλής Τόγιας, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις. Και κατάγγειλε ειδικότερα τα μέτρα εφαρμογής του τρομονόμου, που οδηγούν σε καταδίκη και φυλακή αγωνιστές σαν τον Ζ. Καρακίτσιο, επειδή διαδήλωσε κατά του πολέμου και της αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο.

Ο κεντρικός ομιλητής, γιατρός Τάκης Κοντογιάννης (που είχε και την επιμέλεια των χειρογράφων του βιβλίου) έδωσε με αδρές γραμμές το πορτρέτο και το οδοιπορικό του Χρήστου Θωμόπουλου. Από τα παιδικά χρόνια στην Κωπαΐδα με τους ξωμάχους του κάμπου, ύστερα στο Αλβανικό Μέτωπο, σε συνέχεια στην Εθνική Αντίσταση και τέλος στα κάτεργα σχεδόν μια ολόκληρη ζωή. Για να καταλήξει: «Ομηρος - μελλοθάνατος, επιβιώνει στις πιο φοβερές συνθήκες, με αργό θάνατο. Μα κρατάει ψηλά το κεφάλι, δεν υποχωρεί. «...Τα γραφτά του τυπωμένα σε βιβλίο είναι φόρος τιμής όχι μόνο στο συγγραφέα αλλά σε ολόκληρο το αντιστασιακό κίνημα».

Μετά δόθηκε ο λόγος στο Γιώργη Μωραΐτη, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», που μίλησε για τον Χρ. Θωμόπουλο όπως τον γνώρισε στη φυλακή. Και τόνισε: «Σήμερα, όταν η εθνική ανεξαρτησία έχει ξεπέσει στην επίσημη πολιτική και κυριολεκτικά έχει θυσιαστεί στο βωμό της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης και της αμερικανο-ευρωπαϊκής "νέας τάξης", βιβλία σαν αυτό είναι όχι μόνο χρήσιμα αλλά και επίκαιρα».

Με πολύ μεστά και συγκινητικά λόγια μίλησε στη συνέχεια για το θείο του Χρ. Θωμόπουλο ο ανιψιός του Τάκης Βαρελάς. Περιέγραψε πώς σώθηκαν τα χειρόγραφα. Ανέφερε εντυπώσεις του στη νεαρή του ηλικία από το θείο του. Είπε ότι δεν έλεγε πολλά λόγια, αλλά μιλούσε με τα μάτια με την έκφραση του προσώπου του, με την κάθε κίνησή του. Και κατέληξε με την προτροπή να διδαχτούμε από το παράδειγμά του για το δρόμο που πρέπει να διαλέξουμε. Το δρόμο του αγώνα.

Ακολούθησε συζήτηση. Μίλησαν παλιοί συναγωνιστές και φίλοι του Χ. Θ., για την προσωπικότητά του και την ιστορία του. Ο Γ. Σακελαρίου (πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Ελευσίνας). Ο Γ. Καλογήρου (πρ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ - δημοτικός σύμβουλος Λιβαδειάς). Ο αγωνιστής από τη Θήβα Τ. Κόλλιας, ο Νώντας Μασαβέτας, ανιψιός του Χρ. Θωμόπουλου (γιος της αδελφής του Παγώνας). Ο αγωνιστής Α. Κομπότης. Και επίσης ο πρ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατσιμπάρδης.

Παραβρέθηκαν από την ΚΕ του ΚΚΕ οι: Δ. Κουτσούμπας μέλος ΠΓ και δ/ντής του «Ρ», ο Λ. Γκούνης και ο Π. Μπακόλας.

Ο πρόεδρος ΤΕΔΚ Βοιωτίας και δήμαρχος Ορχομενού Κ. Γκιζίμης. Ο δήμαρχος Λιβαδειάς Χρ. Παλαιολόγος. Ο κοινοτάρχης Αντίκυρας Σωτηρίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Λιβαδειάς Ι. Παλαμίδας (αντιδήμαρχος), Π. Αρβανίτης, Αρ. Ρούσαρης, Γ. Καλογήρου, Ν. Σανιδάς. Ορχομενού Γ. Ζυγούρης, Λ. Τριανταφύλλου (αντιδήμαρχος), Στ. Χριστακάρκης. Αλιάρτου Χ. Κατσούλας. Κορώνειας Λ. Καράτζαλης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Λ. Λιάκος. Επίσης: Ο γιατρός Ν. Κελέρμενος. Ο Γ. Θεοχάρης, από το περιοδικό «Εμβόλιμον». Ο Κ. Αλεξάνδρου (από την «Ενωση φίλων μνήμης του Διαμαντή»). Ο Γρ. Αλμπάνης. Πολλοί αντιστασιακοί. Οι συγγενείς του Θωμόπουλου και άλλοι. Κατά περίεργο τρόπο, αν και προσκλήθηκαν, έλαμψαν με την απουσία τους τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ