Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο προσκήνιο η υπόθεση Οτσαλάν

Με... ενδιαφέρον παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις διεργασίες οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα φέρουν και πάλι την υπόθεση Οτσαλάν στο προσκήνιο της επικαιρότητας, υπενθυμίζοντας, ευθύνες, απομακρύνσεις υπουργών και ένα κλίμα διεθνικού χαφιεδισμού, στο οποίο πρόθυμα, από τότε, «βούτηξε» η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.

Το θέμα έρχεται στην επιφάνεια μετά από την προσφυγή των συνηγόρων του Οτσαλάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει προσκαλέσει να καταθέσει για την υπόθεση τον Ελληνα πρέσβη Γιώργο Κωστούλα. Ο Ελληνας διπλωμάτης που σήμερα υπηρετεί στην Κούβα, ήταν τότε στο Ναϊρόμπι της Κένυας ο αποδέκτης των μηνυμάτων του «μεγάλου τραγουδιστή» Θ. Πάγκαλου, που ζητούσε να πετάξουν έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας τον ηγέτη των Κούρδων. Ο Γ. Κωστούλας αποδέχτηκε την πρόσκληση του δικαστηρίου με την επιφύλαξη ότι θα λάβει την απαιτούμενη άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ολη αυτή η ιστορία δημιουργεί κάποιους πονοκεφάλους στην ελληνική διπλωματία, καθώς πέρα από τις δυσάρεστες αναμνήσεις φέρνει στην επιφάνεια και κάποιες πτυχές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες εκθέτουν την πολιτική που ακολουθεί, μετά την κατάδοση του Οτσαλάν, ο Γ. Παπανδρέου. Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με υπηρεσιακό σημείωμα της αρμόδιας για τα ελληνοτουρκικά Διεύθυνσης του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Αγκυρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχει πολλαπλασιάσει τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για δήθεν υπόθαλψη κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων την άποψη αυτή θα προσπαθήσει να την «περάσει» ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ αυτές τις μέρες στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ