Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΕΕ
Νέος «ατσάλινος» εμπορικός πόλεμος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Οι μπανάνες φαντάζουν σαν πταίσμα μπροστά στο χάλυβα».

Με αυτή την «αξιολόγηση» έγινε αποδεκτή από αναλυτές η προσφυγή της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς, μέχρι και 30%, στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, χάλυβα και των προϊόντων του.

Χτες, δύο μέρες μετά την επίμαχη ανακοίνωση των ΗΠΑ, για επιβολή δασμών - γύρω στο 30% επί της αξίας κάθε προϊόντος χάλυβα, προκειμένου όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους να προστατευτεί η εγχώρια βιομηχανία - που αναμένεται να ισχύσουν από τις 20 Μαρτίου, η ΕΕ σύμφωνα με τον επίτροπο για το εμπόριο Πασκάλ Λαμί, που χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση «πολιτική και όχι οικονομική» κατέθεσε δύο προσφυγές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΠΟΕ για τον χάλυβα. Η ΕΕ εκτιμά ότι οι ζημιές που θα προκύψουν για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία από την επιβολή των πρόσθετων δασμών επί τρία χρόνια που θα ισχύσουν, θα είναι της τάξεως των 3,8 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ χαρακτήρισε τα προστατευτικά μέτρα των ΗΠΑ για τον εισαγόμενο χάλυβα «αξιοθρήνητα» και προειδοποίησε ότι αυτός που θα χάσει περισσότερο θα είναι ο Αμερικανός καταναλωτής. «Τείνω να πιστέψω ότι αυτή η λυπηρή ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατέψουν την εγχώρια χαλυβουργία τους είναι κάτι που έχει σχέση με την ισοτιμία του δολαρίου», είπε ο Ντούιζενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη μηνιαία τακτική συνάντηση της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις των αμερικανικών μέτρων στην ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι «αμελητέες».

Προσφυγή ήδη κατέθεσε η Ιαπωνία, ενώ το ίδιο έκαναν Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, υπογράφοντας μάλιστα από κοινού την προσφυγή αυξάνοντας τις πιέσεις στην αμερικανική πολιτική. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ανάλογο δρόμο, δηλαδή προσφυγών στον ΠΟΕ, αναμένεται να ακολουθήσουν και η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα, η Βραζιλία, η Κίνα αλλά και η Ταϊβάν, τα δύο νεόκοπα μέλη του ΠΟΕ, που σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να συντονίζουν τις δυνάμεις τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Μάικ Μουρ, πάντως, προέτρεψε τα εμπλεκόμενα κράτη να βρουν λύσεις μεταξύ τους, λέγοντας ότι «ασφαλώς είναι προτιμότερο να προβλήματα να επιλύονται μεταξύ των μελών». Οταν δε, του ζητήθηκε να σχολιάσει τη διαφορά μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, ο Μουρ απάντησε ότι ακολουθεί την πολιτική «να μη σχολιάζει εμπορικές διαφορές, μικρές ή μεγάλες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε η ΕΕ (2018-06-21 00:00:00.0)
Νέος γύρος για το χάλυβα (2002-05-31 00:00:00.0)
Σύγκρουση για χάλυβα και αγροτικές επιδοτήσεις (2002-05-19 00:00:00.0)
«Γενική απειλή» οι δασμοί των ΗΠΑ και τα αντίποινα της ΕΕ... (2002-04-06 00:00:00.0)
Προστατέψτε τη χαλυβουργία σας, με απολύσεις! (2002-03-16 00:00:00.0)
Αναδίπλωση για τον «πόλεμο της μπανάνας» (1999-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ