Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ
«Κούκλες»

Τρεις ερωτικές ιστορίες εμπνευσμένες από τις κούκλες του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Μπουνράκου

Ο Ματσουμότο και η Σαγουάκο ήταν κάποτε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που επρόκειτο να παντρευτεί. Ομως, οι οικογενειακές και κοινωνικές πιέσεις οδήγησαν τον νεαρό άντρα σε μια τραγική επιλογή.

Τώρα η Σαγουάκο περιπλανιέται σαν χαμένη, «δεμένη» με τον Ματσουμότο με ένα μακρύ κόκκινο σκοινί... Ο Χίρο είναι ένας ηλικιωμένος και άρρωστος αρχηγός της ιαπωνικής μαφίας, που παρά τη δύναμη και την επιρροή που έχει, νιώθει μόνος. Περιφέρεται στο πάρκο, όπου, τριάντα χρόνια πριν, δεν ήταν παρά ένας φτωχός και ερωτευμένος εργάτης που συνήθιζε να συναντιέται με την αγαπημένη του.

Η Χαρούνα περνάει τον καιρό της σε μια απομονωμένη παραλία με το όμορφο πρόσωπό της καλυμμένο με επιδέσμους. Λίγο πριν το ατύχημα που της συνέβη ήταν μια δημοφιλής ποπ-σταρ με χιλιάδες θαυμαστές. Ο Νουκουί είναι ο πιο αφοσιωμένος απ' όλους και θα το αποδείξει. Τρεις σύγχρονες ιστορίες, εμπνευσμένες από τα συναισθήματα που εκφράζουν οι κούκλες του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Μπουνράκου. Η τέχνη του Μπουνράκου βασίζεται στον τέλειο συγχρονισμό τριών στοιχείων, της κούκλας, της διήγησης και της μουσικής. Οι κούκλες είναι ξύλινες και την καθεμία χειρίζονται τρεις άνθρωποι ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες ακρίβειας.

Ο «χειριστής» της κούκλας παρουσιάζεται με το πρόσωπο ακάλυπτο, υποδηλώνοντας έτσι τον βασικό ρόλο, ενώ οι άλλοι το καλύπτουν με μαύρες κουκούλες μοιάζοντας αόρατοι.

Ο Τακέσι Κιτάνο επιχειρεί να φτιάξει τρεις ερωτικές ιστορίες εμπνευσμένος από το Μπουνράκου και τα καταφέρνει θαυμάσια. Μπερδεύει την ιαπωνική παράδοση της «κούκλας» με τη σύγχρονη εποχή και φτάνει σε μαγικά αποτελέσματα. Εκπαιδεύει τους ηθοποιούς να υποκρίνονται με απίστευτη λιτότητα όπως θα ταίριαζε σε κούκλες χωρίς να χάνουν ίχνος από το συναίσθημά τους, ενώ, παράλληλα, αιχμαλωτίζει πανέμορφα τοπία έχοντας πάντα στο μυαλό του τη σκληρή πλευρά της ζωής. Το φιλμ του Κιτάνο φτάνει στα άκρα και παίζει με τις δυο όψεις της ζωής, από τη μια τραγωδία και από την άλλη κωμωδία, πάντα μέσα σε ένα άκρως λυρικό πλαίσιο. Χωρίς να χάνει τον αυθορμητισμό του ψάχνει να βρει λύσεις και να παραθέσει κομμάτια ζωής. Αν θέλετε να δείτε κάτι εντελώς διαφορετικό, τότε οι «Κούκλες» σάς δίνουν την ευκαιρία που ψάχνατε.

«Dolls»

Κοινωνική, ερωτική περιπέτεια, ιαπωνικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Με τους: Μίχο Κάνο, Χιντετόσι Νισιζίμα, Τατσούγια Μιχάσι, Τσιέκο Ματσουμπάρα, Κιότο Φουκάντα, Τσουτόμο Τακεσίγκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυματιστά σύννεφα (2008-09-25 00:00:00.0)
Σαπουνόπερα πριν από τις ειδήσεις (2007-08-30 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2003-07-27 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2003-06-29 00:00:00.0)
Ερωτες του καλοκαιριού (2000-02-03 00:00:00.0)
Σκηνικά ποικίλματα (1997-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ