Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Τα σοβιετικά υποβρύχια ήταν ... αμερικανικά

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ .-

Βρώμα και δυσοσμία αποπνέουν οι αποκαλύψεις της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης, αυτές τις ημέρες, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Σουηδίας στο βρώμικο πόλεμο της προπαγάνδας, ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Ασφαλώς, πολλοί θα θυμούνται τις κατηγορίες των σουηδικών κυβερνήσεων (κύρια των σοσιαλδημοκρατικών, αλλά και των συντηρητικών) για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Σουηδίας από σοβιετικά υποβρύχια μέχρι την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης. Μετά το 1991 ως διά μαγείας «σταμάτησαν» αυτές οι παραβιάσεις. Τώρα, λοιπόν, αποκαλύπτεται ότι οι παραβιάσεις δε γίνονταν από σοβιετικά, αλλά από ΝΑΤΟικά υποβρύχια, κάτι που είχε επανειλημμένα τονίσει ο «Ριζοσπάστης», αλλά δε γινόταν πιστευτός μιας και θεωρούνταν «όργανο της Μόσχας».

Τώρα, λοιπόν, ο Κάσπαρ Ουαϊνμπέργκερ, πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποκάλυψε σε μια συνέντευξή του στη σουηδική τηλεόραση ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη σουηδική κυβέρνηση, των σοσιαλδημοκρατών, άφηνε τα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά υποβρύχια να μπαίνουν «παράνομα» στα σουηδικά χωρικά ύδατα, για να δοκιμάζουν την ετοιμότητα των Σουηδών σε περίπτωση που οι Σοβιετικοί θα προσπαθούσαν να κάνουν το ίδιο.

Η προβοκάτσια αυτή πέρασε σε όλα σχεδόν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και συντηρούνταν για δεκαετίες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης, ο ναύαρχος Κλας Τόρνμπεργ, δηλώνει ότι ο σουηδικός στόλος έκανε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς η πολιτική ηγεσία της Σουηδίας να γνωρίζει τίποτα (!).

Ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ινγβαρ Κάρλσον, δήλωσε βεβαίως ότι δεν ξέρει τίποτα, ούτε για τις κοινές ασκήσεις, ούτε για τα ΝΑΤΟικά υποβρύχια. Προφανώς, βέβαια γιατί ίσως άλλοι κυβερνάνε ουσιαστικά και τη Σουηδία.


Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ