Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ «ΓΚΡΕΤΟΒΑ»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Αγωνιστικά, με την καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε το συνδικάτο «Παγκαπνεργατικό», χτες οι 70 καπνεργάτες της επιχείρησης «ΓΚΡΕΤΟΒΑ» (Great S A) στη Θεσσαλονίκη είπαν «όχι» στη μερική απασχόληση που επιχειρεί να επιβάλει ο εργοδότης τους. Τη Δευτέρα έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας. Σε περίπτωση αδιάλλακτης στάσης του εργοδότη, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Οι καπνεργάτες διεκδικούν 35ωρο, 7ωρο 5ήμερο με αύξηση του μεροκάματου και ζητούν να αποσυρθεί τώρα το 35ωρο με μείωση στις αποδοχές και στο ένσημο που εκβιαστικά, κάτω από την απειλή της απόλυσης, επιδιώκεται να εφαρμοστεί στο καπνομάγαζο.

Οι εργαζόμενοι της ΓΚΡΕΤΟΒΑ χτες το πρωί περιφρούρησαν την απεργία τους, αποκλείοντας τις εισόδους του καπνομάγαζου. Μαζί τους στις ομάδες περιφρούρησης, συμμετείχαν σε ένδειξη συμπαράστασης και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από άλλους κλάδους δουλιάς. Πλάι στους απεργούς, βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας καπνεργατών, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος και ο Γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θ. Κυριακίδης.

Ο εργοδότης - καπνέμπορος Δ. Παπαδόπουλος επιχείρησε να σπάσει την κινητοποίηση επιστρατεύοντας την αστυνομία, όμως κάτω από την αποφασιστικότητα των καπνεργατών και των καπνεργατριών, τελικά υποχώρησε.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, εκβιάστηκαν με την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το μεροκάματό τους και το ένσημό τους κατά 15%. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου προβλέπει 40 ώρες δουλιά τη βδομάδα με τις αντίστοιχες αποδοχές. Οπως είπαν οι ίδιοι οι καπνεργάτες, η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μεροκάματών τους από 100 το χρόνο σε 80 ή και 70. Γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους του κλάδου. Θα τους καταδικάσει σε μισή δουλιά, μισό μεροκάματο, μισή ασφάλιση, μισή ζωή. Γι' αυτό είναι αποφασισμένοι, ενωμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

«Ηταν καθολική η επιτυχία της απεργίας παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας και την παρουσία της αστυνομίας. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα με στόχο να αχρηστέψουμε στην πράξη αυτούς τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Με τη συμπαράσταση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος θα συνεχίσουμε να παλεύουμε», δήλωσε η Γιώτα Σιδηροπούλου πρόεδρος του συνδικάτου καπνεργατών «Παγκαπνεργατικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ