Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετά τον εκσκαφέα, δακρυγόνα κατά των ξένων φιλειρηνιστών

Η μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού έχει ήδη περάσει από πάνω της...

Associated Press

Η μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού έχει ήδη περάσει από πάνω της...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δύο στελέχη της «Χαμάς» και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών περιστατικών ανταλλαγής πυρών στη Δ. Οχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του, στο περιθώριο της επικείμενης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπιζαν με δακρυγόνα ξένους και Παλαιστινίους φιλειρηνιστές που συγκεντρώθηκαν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Αμερικανίδα ακτιβίστρια, που συνεθλίβη κάτω από τον ισραηλινό εκσκαφέα, την Κυριακή.

Εγκρίθηκε, χτες, με συντριπτική πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής συνεδρίασης του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τις εξουσίες του πρωθυπουργού, που προτίθεται να διορίσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά την απόρριψη μέρους της πρότασής του από τους βουλευτές και μετά από διαβουλεύσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα της «Φατάχ», απέσυρε το επίμαχο σημείο από το νομοσχέδιο. Η συγκεκριμένη πρόταση προέβλεπε ότι θα είχε λόγο στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου και την έγκριση του συνόλου του νομοσχεδίου, ο Γιάσερ Αραφάτ αναμένεται να προτείνει επισήμως στον συνεργάτη του Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Την ίδια στιγμή που η συνεδρίαση του κοινοβουλίου λάμβανε χώρα στη Ραμάλα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε δύο διαφορετικές επιδρομές στο χωριό Μπάκα αλ Χάταμπ και στα περίχωρα της Βηθλεέμ. Στόχος ήταν δύο στελέχη της «Χαμάς». Στη δεύτερη επιδρομή έχασε τη ζωή και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Παράλληλα, στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ένας 11χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, όταν δέχτηκε ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια κηδείας. Οι ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο γειτονικό εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ έβαλαν κατά του πλήθους, όταν οι συμμετέχοντες στην κηδεία άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, όπως συνηθίζεται.

Επεισόδια και μετά θάνατον

Με δακρυγόνα αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός, περίπου, 300 ξένους φιλειρηνιστές και μέλη ανθρωπιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων, οι οποίοι μετέβησαν, χτες, στο σημείο που η 23χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ράχελ Κόρι συνεθλίβη από ισραηλινό εκσκαφέα στην πόλη της Ράφα. Οι γονείς της δήλωσαν ότι είναι «περήφανοι για την κόρη τους γιατί κατάφερε να ζήσει με βάση τις πεποιθήσεις της και έδωσε τη ζωή της για να προστατεύσει ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τους εαυτούς τους». Η ίδια η Ράχελ Κόρι, στο τελευταίο μήνυμα που έστειλε μέσω διαδικτύου στους γονείς της από τη Ράφα, τόνιζε ανάμεσα σε πολλά άλλα:

«Πιστεύω ότι κανένα γραπτό κείμενο, καμία λέξη, καμία σύνοδος, κανένα ντοκουμέντο δε θα μπορούσε να με προετοιμάσει για την κατάσταση που επικρατεί εδώ.... Δεν ξέρω αν υπάρχουν παιδιά στην Παλαιστίνη που έζησαν έστω και μία ημέρα χωρίς τρύπες από οβίδες τεθωρακισμένων στα σπίτια τους, χωρίς σημεία ελέγχου ενός στρατού κατοχής στο δρόμο τους, χωρίς νερό να πιουν, χωρίς αβεβαιότητα για την επόμενη ώρα της ζωής τους...». Και κλείνει ως εξής: «Μόλις αρχίζω να μαθαίνω για την ικανότητα των ανθρώπων να οργανώνονται ενάντια σε κάθε προγνωστικό και να αντιστέκονται ακόμη και όταν όλες οι ενδείξεις είναι εναντίον τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ