Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ερχεται «ευρω-δύναμη»...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την επίσημη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ περίμενε χτες η στρατιωτική αποστολή του Ευρωστρατού για να παραλάβει τη σκυτάλη από τη ΝΑΤΟική δύναμη της επιχείρησης «Συμμαχική Αρμονία» και να αναχωρήσει (εντός των επόμενων ημερών) για την ΠΓΔΜ.

Η δύναμη επέμβασης της ΕΕ στην ΠΓΔΜ θα συγκροτείται από 320 στρατιώτες και 80 μέλη με την ιδιότητα «πολιτικού προσωπικού». Αναμένεται να αναλάβει έργο μετά τις 31 του Μάρτη, οπότε εκπνέει τυπικά η προθεσμία της ΝΑΤΟικής δύναμης.

Στρατιώτες έχουν υποσχεθεί όχι μόνο χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες 14 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Νορβηγία και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία θα στείλει τους περισσότερους στρατιώτες, με το Γάλλο στρατηγό Πιερ Μαρά να έχει τη διοίκηση της δύναμης.

Χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να τερματιστεί η επιχείρηση «Συμμαχική Αρμονία», λέγοντας πως η νέα αποστολή της ΕΕ στην ΠΓΔΜ «θα συντελέσει στην εγκαθίδρυση σταθερότητας στην ΠΓΔΜ και θα αποτελέσει γεγονός - ορόσημο(!) στην ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ