Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Σφεντόνα

Να και μια άλλη γιορτή, κάτι ανάμεσα σε εθνική έξαρση και αρχαιοελληνικό μεγαλείο. Σκέφτομαι, μάλιστα, πως θα ήτανε πιο εντυπωσιακό να διοργανώνονταν και οι σχετικές αρματοδρομίες, όπως τότε, στα ρωμαϊκά χρόνια, που οι παρακμασμένοι και έκφυλοι Ρωμαίοι κατέφευγαν σε λογής «τζιόστρες», για να ξεχνούν την επερχόμενη πτώση τους. Και θα καταλάβατε φυσικά πως υπαινίσσομαι τις γιορτές που συνοδεύουν την κατάθεση της ελληνικής αίτησης για την ένταξή της στην ΟΝΕ. Βέβαια, τέτοια γεγονότα δεν πρέπει κανείς να τα βλέπει από την αστεία τους πλευρά. Είναι τόσο επώδυνα, που δεν αφήνουν περιθώρια για γέλια, ούτε καν για χαμόγελα. Ούτε και που θα βοηθούσαν οι αρματοδρομίες, για να ξεχάσουμε την Πτώση μας. Εκείνο που θα βοηθούσε (και επιτρέψτε μου να συνεχίσω τη ρωμαϊκή παραβολή) θα ήταν να μπούμε όλοι μαζί στη «σύγκλητο» και ντυμένοι με τις ριγωτές στολές των καταδίκων να καταγγείλουμε τη συνωμοσία. Γιατί αυτή είναι η αφορμή της γιορτής, η καταδίκη μας.

Κι αν δεν είναι έτσι, γιατί αποφεύγει ο καίσαρας και οι λεγεωνάριοί του να μας πουν την Αλήθεια; Γιατί δεν αποφασίζουν να βγουν σε ένα από τα «παράθυρα» που διαθέτουν και να μας περιγράψουν με λεπτομέρειες τι ακριβώς σημαίνει η ΟΝΕ; Να μας εκτιμήσουν πόσο στοίχισε σε δραχμές και σε αίμα η «είσοδός» μας και πόσο θα στοιχίσει η παραμονή μας μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της. Κι αυτή η σιωπή, βέβαια, δε σημαίνει αμέλεια, ούτε αδιαφορία. Σημαίνει σκόπιμη αποσιώπηση, σημαίνει μιας περίεργης μορφής παραχάραξη. Σημαίνει ακόμα το περίτεχνο στήσιμο μιας παγίδας όπου σε λίγο θα βρεθούμε όλοι μαζί, αναζητώντας τρόπο για να απομακρυνθούμε από την απειλητική «κινούμενη άμμο». Και όπως ξέρετε κανείς δεν τα κατάφερε με αυτήν, την απομάκρυνση. Θα μείνουμε, λοιπόν, εκεί να αδειάζουμε τα δάκρυα της ανεργίας, της αμορφωσιάς και της πολεμικής απειλής, του οικονομικού χάους και της ευρωπαϊκής φτώχειας μέσα στα δακρυδόχα αγγεία που έχουν ήδη ετοιμάσει οι ένοχοι.

Ναι, δεν υπερβάλλω. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνικά «μεγαλειώδη» ενοχή, που την ποινή της δε θα μπορούσα τώρα πρόχειρα να την επιμετρήσω. Καταλαβαίνω τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, την εφιαλτική λιτότητα, την αδυναμία και την αδιαφορία να λυθούν τα προβλήματα της καθημερινής μας διάλυσης. Καταλαβαίνω τη γλοιώδη υποταγή της στις ανώμαλες ορέξεις της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Αυτό το ψέμα όμως ούτε να το καταλάβω μπορώ ούτε και, όταν το καταλάβω, να το ανεχτώ. Και εννοώ βέβαια, το ψέμα της σκηνοθετημένης ευωχίας των υπεύθυνων, το ψέμα της φαντασματικής νίκης, το ψέμα του θριάμβου και της ανεκτίμητης κατάκτησης.

Κι όμως μ' αυτό το όπλο η κυβέρνηση «κατεβαίνει» στις εκλογές. Κατεβαίνει βέβαια ακροπατώντας, γιατί αν ξυπνήσει ο Ελληνας ψηφοφόρος και αντιληφθεί το σάβανο που εδώ και καιρό άρχισαν να του προβάρουν, αν αντιληφθεί ακόμα τους λογαριασμούς που του μαγειρεύουν μέσα στις απόκρυφες κουζίνες του αδίστακτου καπιταλισμού, δε θα συμμεριστεί τις χαρές των Ρωμαίων της παρακμής, ούτε θα δεχτεί να στριμωχτεί στις ετοιμόρροπες κερκίδες των προχειροφτιαγμένων σταδίων για να χειροκροτήσει τους αρματοδρόμους, που έτσι κι αλλιώς και στο τέρμα αν φτάσουν, είναι σίγουρο πως η νίκη τους είναι σικέ. Ούτε αποτέλεσμα αγώνα θα είναι ούτε καλής προπόνησης. Μια νίκη πουλημένη είναι, που την τιμή της τη συμφώνησαν πίσω από τις πλάτες των «θεατών».

Κι εδώ είναι η έκκλησή μου: φτάνει πια το θέαμα. Ο ρόλος του θεατή δεν ταιριάζει με τους καιρούς μας. Πρέπει να κατεβούμε όλοι από τις κερκίδες, να ανεβούμε στα άρματα και να τρέξουμε για τη νίκη! Δεν μπορεί, κάποτε θα σημάνει και η ώρα για να φτάσουν στο τέρμα τους και τα «άλογα» του λαού. Γιατί, στο κάτω - κάτω, τι άλλο μπορεί να σημαίνει «Κυριαρχία». Πρώτ' απ' όλα σημαίνει αγώνα. Σημαίνει ακούραστο τρέξιμο. Σημαίνει σωστό τέντωμα της «σφεντόνας», για να φτάσει η «πετριά» μέχρι τα καθίσματα των «επισήμων», την καρδιά του Αυτοκράτορα!


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ