Κυριακή 30 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα

Πόσο άτυχη η ιστορία, όταν - κακή τύχη - μικροί άνθρωποι τυχαίνει να χειρίζονται μεγάλα θέματα! Οπως ο πόλεμος, για παράδειγμα... όπου δε χωράνε περιστροφές: ή είσαι μαζί του ή είσαι εναντίον του. Τα «διπλώματα ευρεσιτεχνίας», κύριε πρωθυπουργέ, μπορούν να περιμένουν. Τα τεράστια από την έκπληξη - και, κυρίως, την οργή - μάτια της μικρής Ιρακινής, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Και δεν πρέπει να περιμένουν!

Δυστυχώς, για την ιστορία της ανθρωπότητας, γέμισε ο τόπος σουπιές. Πρόεδροι, προεδρεύοντες, πρωθυπουργοί, υπουργοί, άνθρωποι, που δε θα 'πρεπε να λέγονται άνθρωποι, σέρνονται αφήνοντας πίσω τους τη μελάνη τους. Τη μαύρη μελάνη που λερώνει τον πολιτισμό. Κόντρα σε κάθε αίσθημα δικαίου, κόντρα στο σύνολο των λαών της Γης, ετούτα τα υποκινούμενα βγάζουν ανόητους - τάχα μου αντιπολεμικούς - λόγους ενώ την ίδια στιγμή, σαν τις πόρνες, ανοίγουν τα πόδια για να περάσει από μέσα τους ο φασισμός.

Ισορροπίες, λοιπόν, κύριε Σημίτη; Το ζήτημα είναι η ενότητα της ΕΕ, ε! Σύμφωνα με την απάνθρωπη λογική σας, τι κοστίζει να φάτε - στο όνομα της ενότητας - κάποιες χιλιάδες μωρά και άλλες τόσες χιλιάδες αμάχους. Τι κοστίζει να σακατέψετε άλλες εκατοντάδες χιλιάδες χρήσιμους ανθρώπους, να γκρεμίσετε σπίτια, εργοστάσια, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς. Πού χάθηκε το φιλότιμο...

Οσο και να παριστάνετε το θυμωμένο (όταν ακούτε τις κραυγές των διαδηλωτών), και εσείς ο ίδιος γνωρίζετε πως - πράγματι - τα χέρια σας είναι βαμμένα κόκκινα, όπως σας κατηγορούν. Κόκκινα για τη Σούδα, κόκκινα για τα καράβια που στέλνετε στον Περσικό, κόκκινα για τα «Αβακς». Κόκκινα, ακόμα, γιατί ερήμην, και κόντρα στη θέληση του λαού μας, δέσατε τη χώρα μας στο άρμα της εισβολής. Χωρίς εσάς, τις υπηρέτριες, δε θα μπορούσε ο Μπους να κάνει τη δουλιά του, κύριε Σημίτη. Οι «διευκολύνσεις» σας διευκολύνουν όλο αυτό το όργιο που παρακολουθούμε. Είστε συνυπεύθυνος για τις βόμβες που πέφτουν, για τα κρανία που ανοίγουν, για τα πόδια που κόβονται. Για τις σταγόνες νερού που λείπουν από τα λαρύγγια του Ιράκ, για τις μπουκιές που λείπουν από τα άδεια στομάχια του Ιράκ.

Φυσικά, η «τιμή» δεν ανήκει μόνον σε σας! Κοντά σας, για να περιοριστούμε μόνον στον τόπο μας, τρέχουν, και σας συντρέχουν, οι υπουργοί σας, οι βουλευτές σας και όλη αυτή η αλλοπρόσαλλη - πολιτικά και ηθικά - κουστωδία που σας ακολουθεί... Ολη αυτή η υποκρισία που έχει το ένα της μάτι κλαμένο και στραμμένο στις διαδηλώσεις και το άλλο κλειστό δουλικά - και με νόημα - στους Αμερικάνους. Ολοι σας, κύριε πρωθυπουργέ, ξεπεράσατε τους εαυτούς σας. Ούτε μια παραίτηση, ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας. Τόσο πολύ σας έχει καταπιεί ο μικρόκοσμός σας, που έχετε χάσει κάθε αντανακλαστικό τίμιου και λογικού ανθρώπου.

Για εμάς, βέβαια, από καιρό, τελείωσε η κάθε απόπειρα συζήτησης μαζί σας, κύριοι. Η ιστορία θα σας χρεώσει πως δεν «επιτρέψατε στα παιδιά του Ιράκ να θάψουν τους γονείς τους, όπως γίνεται σε ειρηνικές περιόδους, αλλά - με τις "διευκολύνσεις" σας - αναγκάσατε τους Ιρακινούς γονείς να θάψουνε εκείνοι τα παιδιά τους»! Τέτοιοι διαστροφείς είστε! Τέτοιες ανώμαλες ψυχές.

Ομως, και σύμφωνα με το Θουκυδίδη: «... ο πόλεμος, τελικά, καταντά δάσκαλος της βίας και ρυθμίζει τα αισθήματα και τη δράση του πλήθους...». Να περιμένετε, λοιπόν, την οργή όλων εμάς που δεχτήκαμε τις επιθέσεις σας. Οι κατάρες μας καθημερινά μετατρέπονται σε μια άλλη ποιοτική δύναμη. Ανθρωποι που δεν πίστευαν στη μαζική δράση, που δεν έβγαιναν από «θέση» στο δρόμο, περπατούν τώρα μαζί μας. Και φωνάζουν μαζί μας: Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ