Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ
Μπάτε... «συμφέροντα» κι αλέστε

Με πρόσχημα τους αγροτοκτηνοτρόφους, εξυπηρετούνται οι απαιτήσεις διαφόρων επιχειρηματιών και οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Στην ικανοποίηση πάμπολλων ιδιωτικών συμφερόντων, μικρών και μεγάλων παράλληλα με την εξυπηρέτηση πολιτικών (εισπρακτικών και προεκλογικών) επιδιώξεων της κυβέρνησης Σημίτη, αποσκοπεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης, επίλυση ζητημάτων αποκατασταθέντων και αποκαθισταμένων κτηνοτρόφων και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε χτες ο υπουργός Γεωργίας στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να εμφανιστεί, ως η κυβερνητική απάντηση στην επίλυση θεμάτων αγροτικής γης, δηλαδή ως επίδειξη κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου... Ηδη η κυβερνητική προπαγάνδα διέδωσε πως θα ρυθμιστούν εκκρεμότητες, που ταλαιπωρούν χρόνια αγρότες και κτηνοτρόφους και πως θα μοιραστεί γη, υπονοώντας τζάμπα, σε ακτήμονες αγροτοκτηνοτρόφους... Ομως αυτό που φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση, είναι ότι το νομοσχέδιο δε συντάχθηκε για να λειτουργήσει υπέρ των αγροτοκτητρόφων, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται η παραχώρηση δωρεάν γης σε φτωχούς και ακτήμονες αγρότες. Παντού, στο όνομα της αποκατάστασης της «νομιμότητας», ορίζεται ένα τίμημα που θα κυμαίνεται κατά βάση από το 1/3 της αξίας... και μπορεί να γίνει και υπερπολλαπλάσιό της, είτε πρόκειται για εκτάσεις με κτίσματα είτε με καλλιέργειες.

Αν και όσον αφορά τους αγρότες αυτό που φαίνεται να επιδιώκεται, είναι να ενισχυθεί η συγκέντρωση ιδιοκτησίας στη γη και το ξεκαθάρισμα των αγροτών - παριών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ρόλου της τράπεζας γης, που φέρει τον τίλτο «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ», η οποία συστάθηκε προ μερικών χρόνων, για να μαζεύει γη από τους ξεκληρισμένους αγρότες και να παρεμβαίνει στις αγοραπωλησίες. Σκοπός του φορέα αυτού είναι να ενισχύσει, μέσω πωλήσεων και ενοικιάσεων, τη συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων - βιομηχανιών, ή παραρτημάτων πολυεθνικών.

Εκτός αυτών, το νομοσχέδιο «βρίθει» διατάξεων «φωτογραφικών» και μη που εξυπηρετούν απαιτήσεις διαφόρων, τοπικών συμφερόντων, επιχειρηματιών και βιομηχανιών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται πάντα αγροτεμάχια και χορτολιβαδικές εκτάσεις... και δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης εκκρεμοτήτων που αφορούν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.... Φαίνεται επίσης πως «ανοίγουν παράθυρα» για αλλαγή χρήσης γης, από διάφορα μεγαλοσυμφέροντα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα πώλησης, παραχώρησης, ενοικίασης δημοσίων εκτάσεων, ή έγγειων περιουσιακών στοιχείων κρατικών οργανισμών, που βρίσκονται σε λειτουργία, ή έχουν καταργηθεί. «Κτήτορες» και «εκμεταλλευτές» θα μπορούν να είναι από Νομικά Πρόσωπα μέχρι ιδιωτικές εταιρίες. Στην ίδια κατεύθυνση, δίνονται οι παραπάνω δυνατότητες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις λοιπές διατάξεις, προβλέπονται μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τον «εκσυγχρονισμό» πτυχών της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της επαγγελματικής κατοχύρωσης «στελεχών» του κυβερνητικού μηχανισμού (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΟΠΙΛΟΓ, ΕΛΟΓ κ.ά., καθώς και το Συμβούλιο Αλιευτικής Πολιτικής). Προβλέπονται, επίσης, ρυθμίσεις για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) και ανάμεσα στα άλλα για την ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου δίνεται η δυνατότητα καθορισμού εισφορών των μελών από τη γενική συνέλευση και όχι από το καταστατικό.

Μια «γεύση»...

Στο άρθρο 1 επισημαίνεται ότι επιτρέπεται να παραχωρούνται διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις ή εκτάσεις που βρίσκονται σε Δήμους ή Κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων και περιλαμβάνονται στις παραμεθόριες περιοχές Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου ή στις ορεινές κοινότητες των νομών Γρεβενών, Καβάλας και Τρικάλων για την ανέγερση κατοικιών. Για την παραχώρηση καταβάλλεται τίμημα ίσο με το ένα τρίτο της αγοραίας αξίας της έκτασης και μπορεί να εξοφλείται σε πέντε ίσες ετήσιες άτοκες δόσεις.

Το άρθρο 2 αναφέρεται σε παραχωρούμενες εκτάσεις που εμπίπτουν στον αγροτικό κώδικα, στον κώδικα αποστραγγιζόμενων γαιών, στον κτηνοτροφικό κώδικα, στο νομοθετικό διάταγμα 2185/1952 και του νόμο 674/1977. Για κάθε παραχώρηση γαιών που εμπίπτουν στα παραπάνω, θα καταβάλλεται τίμημα ίσο με το ένα τρίτο της αγοραίας αξίας των εκτάσεων κατά στρέμμα, συνυπολογίζοντας 6% τόκο. Αν ο δικαιούχος καθυστερήσει στην καταβολής μιας δόσης κηρύσσεται έκπτωτος του κλήρου του, και δεν του επιστρέφονται οι δόσεις που θα έχει ήδη καταβάλλει.

Το άρθρο 5 αφορά στους αυθαίρετους κατόχους δημόσιας εποικιστικής έκτασης, οι οποίοι πλέον δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για την εξαγορά της έκτασης που κατέχουν τουλάχιστον για δέκα χρόνια, εφόσον καλλιεργούν σε αυτή συστηματικά αμπέλια, ελιές ή οπωροφόρα δέντρα ή έχουν οικοδομήσει σε αυτήν κτίσματα. Για την εξαγορά της έκτασης καταβάλλεται τίμημα ίσο με την αντικειμενική αξία της έκτασης.

Αντίστοιχα με τα παραπάνω, στο άρθρο 10 του σχεδίου νόμου, προβλέπεται παραχώρηση γαιών και στους κτηνοτρόφους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασυζητητί στα ...αζήτητα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις του ΚΚΕ (2021-11-26 00:00:00.0)
Διαιωνίζει το χαράτσωμα και την ομηρία των κτηνοτρόφων την ώρα που τα προβλήματα οξύνονται (2021-11-19 00:00:00.0)
Παράδειγμα 3ο: Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων (2015-12-20 00:00:00.0)
Επιταχύνει τη συγκέντρωση των βοσκότοπων στα χέρια λίγων (2015-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ