Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ασυζητητί στα ... αζήτητα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις του ΚΚΕ

Ασυζητητί απορρίφθηκαν χτες από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που δεν έβγαλαν άχνα, οι τρεις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή και προέβλεπαν την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Οι τροπολογίες είχαν κατατεθεί από το ΚΚΕ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμενόταν χτες αργά το βράδυ να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και λοιποί επιδόθηκαν στις γνωστές κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος «σωτήρας» για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Ομως, την ώρα του «διά ταύτα», όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν μερικά μέτρα για την ανακούφιση έστω των φτωχών αγροτών και την προστασία του εισοδήματός τους από την ακρίβεια και τα καιρικά φαινόμενα, έκαναν το κορόιδο.

«Φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ εσείς δεν ήσασταν που ψηφίζατε μαζί το τρίτο μνημόνιο που εκτόξευσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης; Εσείς ήσασταν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Εχθρικό, εξάλλου, για τους αγρότες είναι και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οπως ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, το νομοσχέδιο διαιωνίζει τα χαράτσια για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, ενώ έρχεται να ρυθμίσει και τα εκκρεμή ζητήματα για τη χρήση γης προς όφελος των μονοπωλίων. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο, που οξύνονται παραπέρα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σημείωσε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να συγκεντρώνουν μία στοίβα δικαιολογητικά και μελέτες για να πάρουν άδεια λειτουργίας στα μαντριά τους, όταν τα έργα υποδομής (ηλεκτροδότηση, οδικό δίκτυο κ.λπ.) είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Βέβαια, σημείωσε ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις αυτά τα λύνουν στο δευτερόλεπτο όταν πρόκειται για επενδύσεις και κυρίως ΑΕΠ. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει η αδειοδότηση να γίνεται με μία αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση και, μάλιστα, ζήτησε η διαδικασία να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να ενταχθούν και οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα μαντριά καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού για να αποζημιωθούν.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας ότι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση των βιοπαλαιστών αγροτών, γιατί «ο μικρός κτηνοτρόφος είναι μπελάς για την κερδοφορία του κεφαλαίου, καθώς δεν είναι ανταγωνιστικός, γι' αυτό στόχος της ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του αγροτικού τομέα και η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια». Και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ για τους βοσκότοπους που μειώνει τις επιδοτήσεις για τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, οδηγώντας τους στο ξεκλήρισμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων (2024-01-18 00:00:00.0)
Στους κτηνοτρόφους και τον λαό φορτώνει την ακρίβεια η κυβέρνηση (2023-04-08 00:00:00.0)
Εχθρικός και για τους αγρότες - κτηνοτρόφους (2022-12-17 00:00:00.0)
Εμπαιγμός με τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (2022-03-24 00:00:00.0)
Διαιωνίζει το χαράτσωμα και την ομηρία των κτηνοτρόφων την ώρα που τα προβλήματα οξύνονται (2021-11-19 00:00:00.0)
Κυβερνητικοί ελιγμοί εξαπάτησης των βιοπαλαιστών αγροτών (2021-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ