Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς

Τοποθέτηση για την απάντηση της Επιτροπής σχετικά με τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας

Copyright 2021 The Associated

Με αφορμή τα στοιχεία που δείχνουν ότι σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Βέλγιο, περίπου το 50% των θανάτων έλαβε χώρα σε οίκους ευγηρίας, ενώ και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ανάλογη, με 13 νεφροπαθείς ασθενείς νεκρούς σε ιδιωτική κλινική («ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ») και 25 νεκρούς στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι στη Βόρεια Ελλάδα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στην Κομισιόν για το αν διαθέτει και ποια στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας, και ιδιαίτερα στα ιδιωτικά, σε κάθε χώρα και συνολικά. Επίσης, αν διαθέτει στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία των χρονίως πασχόντων που αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς τις απαιτούμενες εξετάσεις και θεραπείες για πάνω από ένα χρόνο, λόγω και της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα της «μιας νόσου». Ακόμη, για το πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των υγειονομικών, του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κρατικές δομές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, και για την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα.

Η απάντηση της Επιτροπής αποτυπώνει την κυρίαρχη στην ΕΕ λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που αφήνει τους λαούς ανοχύρωτους και απέναντι στην πανδημία. Στην απάντησή της θέτει ως κριτήριο τη «ζήτηση υπηρεσιών», δηλαδή τη «διαχείριση κρίσεων αυξανόμενης ζήτησης», όπως επαναλαμβάνει στις αποφάσεις της, με βάση τη λογική του «κόστους - οφέλους», επιχειρώντας να βγάλει «εκτός κάδρου» την ανάγκη του λαού για καθολική και ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Στη βάση της αντιδραστικής αυτής αντίληψης, το «επαρκές εργατικό δυναμικό» που αναφέρει ως «καίριας σημασίας» προορίζεται για να «μπαλώνει τρύπες» με βάση την επιχειρηματική λειτουργία της Υγείας. Για το λόγο αυτό, ζητά «δεξιότητες» και «επανεκπαίδευση» για τους υγειονομικούς, που ήδη εξαναγκάζονται καλούμενοι από κυβέρνηση και διοικήσεις νοσοκομείων σε αντίθεση με την ειδικότητά τους να γίνουν «πνευμονολόγοι» σε κατ' ευφημισμό «ΜΕΘ», να εξυπηρετούν περιστατικά COVID, να δουλεύουν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, χωρίς καν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτό το «λίγο από όλα» που ζητά η ΕΕ να γίνουν οι γιατροί προκλητικά το θεωρεί ως «υψηλής ποιότητας υπηρεσίες».

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι αποτυπώνει ξεκάθαρα τη λογική εμπορευματοποίησης της Υγείας που αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους. Και σημειώνει:

«Πρόκειται για μία επικίνδυνη στρατηγική, που έχει οδηγήσει σε απογύμνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πλήρη εμπορευματοποίηση των προνοιακών δομών, εξαντλητικά ωράρια εργασίας και πανσπερμία σχέσεων εργασίας για τους υγειονομικούς που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, χωρίς καν τον απαραίτητο εξοπλισμό σε άσχετες με την ειδικότητά τους ευθύνες.

Η απάντηση της Κομισιόν "φωτογραφίζει" το λεγόμενο "νέο ΕΣΥ" και το πολυδιαφημισμένο "εθνικό σχέδιο για την αναπηρία", προμηνύει περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προώθηση Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, που εξάλλου χρηματοδοτούνται από το ευρωενωσιακό πρόγραμμα "EU4Health" και το Ταμείο Ανάκαμψης που υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ανακυκλώνει το ήδη μειωμένο υγειονομικό προσωπικό, εντείνοντας τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος απευθύνει κάλεσμα στον λαό, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, «να ενισχύσουν τον αγώνα τους για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, για έκτακτη χρηματοδότηση στην Υγεία και επίταξη των ιδιωτικών δομών. Να φράξουν το δρόμο "στο νέο ΕΣΥ" και στη στρατηγική που μας έφερε μέχρι εδώ, της πανάκειας του εμβολίου, της ατομικής ευθύνης, της απογύμνωσης της δημόσιας Υγείας, η συνέχιση της οποίας αποτελεί πλέον συνειδητό συνεχιζόμενο έγκλημα».

Ενα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής είναι ότι αυτή δεν διαθέτει καν επαρκή και ενημερωμένα στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων Covid για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει καθόλου στοιχεία για χρόνιες και μη μεταδοτικές νόσους στις δομές αυτές, μεταφέροντας τις ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου. Στην Ελλάδα αντίστοιχα τα δεδομένα είναι για πολλούς μήνες πριν, με μόλις 228 καταγεγραμμένους θανάτους ασθενών που διαμένουν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας.

«Το πρόβλημα δεν είναι στατιστικό και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του προσανατολισμού της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που είναι ξένος με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, που βλέπουν τις θεραπείες τους συνεχώς να καθυστερούν από την ανυπαρξία κατάλληλων δομών, πράγμα που επιδεινώθηκε περαιτέρω με τη μετατροπή του συστήματος σε μίας νόσου την περίοδο της πανδημίας», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στέρεψαν τα άλλοθι της ΕΕ και των κυβερνήσεων

Παράλληλα, τις εγκληματικές ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει στο νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση σχετικά με το «ρόλο της ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Τα λέει όλα η ξέφρενη πορεία της πανδημίας με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ θανάτων, κρουσμάτων και διασωληνωμένων, με τη διαλογή ασθενών, τις αναστολές χειρουργείων, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να καρκινοβατεί στην Ελλάδα κι αλλού και με έναν νέο γύρο λοκντάουν στην ΕΕ.

Τα άλλοθι ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης στέρεψαν. Ούτε πρωτόγνωρη είναι πλέον η πανδημία, ούτε αποτελεί εξήγηση ότι αυτά γίνονται παντού. Αυτά γίνονται επειδή κριτήριο ακριβώς παντού δεν αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας, αλλά τα συμφέροντα και οι προτεραιότητες των μεγάλων ομίλων. Εκεί οφείλονται οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες στον αναγκαίο εμβολιασμό, το ότι σε κάποιες χώρες υπάρχει υπερπληθώρα εμβολίων και σε άλλες παντελής έλλειψή τους. Με τον βολικό διαχωρισμό εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων επιχειρείτε να κρύψετε ότι το επείγον και καθοριστικό είναι η εξαντλητική ενημέρωση του λαού, η επίταξη και όχι η εκμίσθωση του ιδιωτικού τομέα, οι αποφασιστικές μαζικές προσλήψεις με νέες υποδομές θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης όπως οι εργασιακοί χώροι, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, όπου συνωστίζονται και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, μαζικά δωρεάν τεστ για όλους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη το άνοιγμα νέων δομών και προσλήψεων για την Ειδική Αγωγή (2022-02-08 00:00:00.0)
Κάνει την ανήξερη η Κομισιόν για τις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της στην Υγεία (2022-01-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα, που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία (2020-12-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τις τραγικές συνθήκες στις δομές (2020-11-24 00:00:00.0)
Η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των δομών (2020-09-04 00:00:00.0)
Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τις μονάδες Υγείας και τα γηροκομεία (2020-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ