Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΝΗ
Σε ράντζα στους διαδρόμους μικροί ασθενείς στην Παιδιατρική κλινική

Σε ράντζα στους διαδρόμους νοσηλεύονται μικροί ασθενείς στην Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ως αποτέλεσμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου. Με εντολή της κυβέρνησης, από τον Μάρτη του 2020 παραμένουν συρρικνωμένες και συγχωνευμένες η Παιδιατρική και η Παιδοχειρουργική, ενώ εντός της κλινικής έχει διαμορφωθεί και χωριστή Μονάδα COVID παιδιών. Η συγχώνευση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών τόσο της Παιδιατρικής όσο και της Παιδοχειρουργικής, οι οποίες δεν επαρκούν (συνολικά μόλις 20 κλίνες, πλην της μονάδας COVID). Μετά και το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας, το πρόβλημα οξύνθηκε, καθώς αυξήθηκαν οι νοσηλείες και η εικόνα με τα ράντζα με παιδιά στους διαδρόμους επιβάλλεται ως «νέα κανονικότητα».

Η δυσχέρεια στην εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς νοσηλείας των παιδιών, λόγω της συγχώνευσης των δύο κλινικών, έχει επισημανθεί από τον Μάη του 2020 σε όλους τους αρμόδιους φορείς από το Σωματείο Εργαζομένων και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Παρ' όλα αυτά συνεχίζεται η συν-νοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις (είτε της κοινότητας είτε νοσοκομειακές) με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική και από κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων. Η δε ανεπάρκεια χώρου κάνει δυσχερέστατη και την απομόνωση ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, κάποια από τα οποία είναι αποικισμένα με πολυανθεκτικά μικρόβια.

Η ανάγκη παρουσίας γονιού ή άλλου συνοδού για τη φροντίδα των παιδιών (με τη χρήση κοινού αποχωρητηρίου) επιτείνει τις συνθήκες συνωστισμού (παιδιών, γονιών, παιδιάτρων, παιδοχειρουργών, νοσηλευτριών), πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε.

Την κραυγή αγωνίας γονιών που βιώνουν τη νοσηλεία των παιδιών τους σε ράντζα στον διάδρομο της Παιδιατρικής κλινικής μεταφέρουν με καταγγελία οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Αχαρνών, Μοιρών και Μαλεβιζίου, σημειώνοντας τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σε καταγγελία του Σωματείου ήταν ότι δεν πρόκειται για συγχώνευση κλινικών αλλά για ...«αναπροσαρμογή», πράγμα που επιτρέπεται λόγω «ελλιπούς πληρότητας» των εν λόγω κλινικών! «Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τη λογική της λειτουργίας του νοσοκομείου με όρους "πληρότητας", σαν να μιλάμε για ξενοδοχειακή μονάδα», σημειώνουν οι Ομάδες Γυναικών. Υπενθυμίζεται ότι με το κριτήριο της «χαμηλής πληρότητας» όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει λουκέτο σε νοσοκομεία, κλινικές και τμήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ