Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κι άλλο εισόδημα θα χάσουν φέτος
  • Παρά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, κατά 700.000 στρέμματα, η τιμή του βαμβακιού αναμένεται να πέσει σε σχέση με πέρσι
  • Επιδοτήσεις των παραγωγών παρακρατεί το υπουργείο Γεωργίας, για να τις δώσει, ως «δώρο» λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Πώς προσπάθησε να δικαιολογήσει το υπουργείο Γεωργίας το μέτρο για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, κατά 700.000 στρέμματα; Με το «επιχείρημα», κυρίως, ότι έτσι θα αυξηθεί η τιμή του βαμβακιού, αφού η μείωση των στρεμμάτων θα φέρει μείωση της παραγωγής κι αυτή μείωση του προστίμου συνυπευθυνότητας, μ' αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του προϊόντος. Βεβαίως, οι βαμβακοπαρωγοί και το αγροτικό κίνημα εξ αρχής είχαν διαφωνήσει και αντιδράσει στο μέτρο, καταγγέλλοντας ότι αποσκοπεί στο ξερίζωμα της βαμβακοκαλλιέργειας, μιας από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες της χώρας και στο ξεκλήρισμα από τη γη τους κι άλλων μικρομεσαίων αγροτών. Πρόβαλαν, δε, το πάγιο αίτημά τους να καταργηθεί ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Κι αυτή η αντίδραση εξανάγκασε το υπουργείο Γεωργίας, ενόψει και των ερχόμενων εκλογών, να επιχειρήσει ελιγμούς, αλλάζοντας πολλές φορές την απόφαση σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η μείωση των στρεμμάτων, ώστε να διασκεδάσει τις αγροτικές αντιδράσεις. Η τελευταία αλλαγή προβλέπει ότι η μείωση αφορά, ουσιαστικά, σε αγρότες που καλλιεργούν από 200 στρέμματα και πάνω με βαμβάκι, κι όχι από 60 και πάνω, όπως είχε οριστεί στην αρχή. Με βάση αυτό το τελευταίο δεδομένο και αν συνυπολογιστεί ότι φέτος οι δηλώσεις βαμβακοκαλλιέργειας θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με πέρσι - π.χ. στην Καρδίτσα, όπου σπέρνεται το 1/7, περίπου, της συνολικής βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας, έχουν δηλωθεί πάνω από 700.000 στρέμματα, από 640.000 που καλλιεργήθηκαν πέρσι - αναμένεται ότι φέτος και με την περικοπή των 700.000 στρεμμάτων, τελικά θα καλλιεργηθούν κοντά στα 3.900.000 στρέμματα, από τα 4.200.000 πέρσι, δηλαδή 300.000 παραπάνω από όσα είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Τούτο σημαίνει ότι η συνολική παραγωγή βαμβακιού θα κυμανθεί στους 1.100.000 τόνους περίπου, δηλαδή, πολύ παραπάνω από τους 782.000 τόνους που έχει θέσει, ως πλαφόν για την Ελλάδα, η ΕΕ, μ' αποτέλεσμα το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για την υπέρβαση του πλαφόν να είναι πάλι πολύ υψηλό. Αν, δε, ληφθεί υπόψη ότι φέτος το πρόστιμο αυξάνεται κατά 20%, όπως αποφάσισε η Κομισιόν, τότε γίνεται φανερό ότι οι βαμβακοπαραγωγοί, όχι μόνο δε θα πάρουν υψηλότερες τιμές για το προϊόν τους - όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση - αλλά η τιμή θα είναι ακόμα μικρότερη και θα χάσουν κι άλλο από το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους.

Επιμένουν ψηφοθηρικά

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να ξεγελάσει τους αγρότες, εμφανίζοντας ως... φιλοαγροτικό το μέτρο για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Ομως, παρά τη «νίλα» της και σ' αυτό το θέμα, δε φαίνεται να βάζουν μυαλό εκεί στο υπουργείο Γεωργίας. Κι επιμένουν να βρουν τρόπους να ξεγελάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, για να πάρουν κάποια ψηφάκια στις ερχόμενες εκλογές. Ετσι, παρακρατούν τις επιπλέον επιδοτήσεις, που δικαιούνται πολλοί παραγωγοί - αφορά σε όσους παρέδωσαν το προϊόν τους μέχρι τις 12 Δεκέμβρη 1999 και πληρώθηκαν με βάση την πρώτη εκτίμηση της παραγωγής βαμβακιού, η οποία είχε προϋπολογιστεί σε υψηλότερα επίπεδα απ' όση είναι η τελική, μ' αποτέλεσμα να έχουν λάβει κάπου 8,5 δρχ. το κιλό μικρότερη τιμή - για να τις αποδώσουν λίγες μέρες πριν τις εκλογές, εμφανίζοντάς τις σαν εκλογικό «δώρο». Μάλιστα, οι σχετικές επιταγές έχουν κοπεί από τους εκκοκκιστές, αλλά δεν εγκρίνονται ακόμα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, για να πάνε στην τράπεζα και να πληρωθούν τώρα οι αγρότες.

Αλλά κι αυτό το «κόλπο» θα πέσει στο κενό, καθώς στον αγροτικό κόσμο δεν υπάρχουν πολλοί που τρώνε «κουτόχορτο». Δε θα τ' αποφύγει, τελικά, το ΠΑΣΟΚ το «πικρό αγροτικό ποτήρι» στις εκλογές, ό,τι και να κάνει ο δυστυχής ο Γ. Ανωμερίτης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ