Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Επιχείρηση «μικρομεσαία εξαπάτηση»

Πυκνώνουν οι κομματικές και κυβερνητικές φιέστες για τους μικρομεσαίους, μαζί βέβαια και η ένταση της κυβερνητικής επίθεσης

Οσο εντείνεται η πολύμορφη κυβερνητική επίθεση κατά των μικρομεσαίων στρωμάτων, τόσο πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι κομματικές και κυβερνητικές φιέστες που απευθύνουν στους μικρομεσαίους. Την προηγούμενη βδομάδα διοργανώθηκε κομματική φιέστα, όπου παρέλασαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, από τον πρωθυπουργό, υπουργούς, τον κομματικό γραμματέα κλπ. Χτες η σκυτάλη πέρασε στον υπουργό Οικονομίας, Ν.Χριστοδουλάκη, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Βιοτεχνών Περιστερίου με θέμα «Η πολιτική μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στην ομιλία του, ο υπουργός περιορίστηκε σε έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπερτονίζοντας τα σημεία εκείνα τα οποία, προφανώς ο ίδιος θεωρούσε θετικά για την κυβέρνηση, ενώ υποβάθμισε ή και δεν αναφέρθηκε καν στα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίοι. Το οξύμωρο είναι το εξής: Ενώ χτες, ο υπουργός επιχείρησε να πάρει «υπό την προστασία τους» τους μικρομεσαίους, μια ημέρα πριν (προχτές), το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται στην εξοντωτική διαδικασία της «συνάφειας» τριετίας - υποτίθεται ότι πρόκειται για αυτοέλεγχο για το ύψος τους εισοδήματος και του ΦΠΑ - οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών το 2000.

Για τη λεηλασία της αγοράς από τις πολυεθνικές εταιρίες και τα παρατηρούμενα έντονα φαινόμενα συγκέντρωσης κεφαλαίου (παραγωγή, τζίρος), ο υπουργός περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα πρέπει να λειτουργούν οι κανόνες του... υγιούς ανταγωνισμού, με σκοπό την παρεμπόδιση καταχρηστικών ή και αθέμιτων συμπεριφορών των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών... Με λίγα δηλαδή λόγια αναλώθηκε σε ευχολόγια. Εκανε μια εκτενή αναφορά στα διάφορα φορολογικά μέτρα, πολλά από τα οποία, ενώ αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις τα ενσωμάτωσε σε... μικρομεσαία λογική, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Πολλές υποσχέσεις έδωσε για το νέο σύστημα αντικειμενικού, όπως είπε, φορολογικού ελέγχου, ισχυριζόμενος ότι με αυτό το σύστημα θα περιοριστούν διάφορα φαινόμενα συναλλαγής κλπ. Να σημειώσουμε ότι ο Ν.Χριστοδουλάκης έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από τον Κ.Λαλιώτη για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίζεται προπαγανδιστικά τα διάφορα κυβερνητικά μέτρα σε ένα εκλογικό σώμα, αυτό των μικρομεσαίων, το οποίο έχει δείξει σαφείς τάσεις αποστροφής και απομάκρυνσης από το κυβερνητικό κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ