Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το υπονομεύουν όλες οι κυβερνήσεις

Παρέμβαση του βουλευτή Α. Τζέκη στη συζήτηση για τις κρατικές δαπάνες του 2000

H έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δημόσιες δαπάνες του έτους 2000 συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Φλωρίδης προανήγγειλε αλλαγή του τρόπου ελέγχου των κρατικών δαπανών.

Μιλώντας για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι σε κάθε κοινωνικό σύστημα είναι απαραίτητος ο έλεγχος και έτσι και στη χώρα μας μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα αυτό, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα διαπλοκής, αφού δεν μπορούν να εξαλειφθούν μέσα στο σημερινό σύστημα. Εμείς, τόνισε, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης και καθολικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς εκπτώσεις. Πρέπει, είπε, να ελέγχονται και οι δημόσιοι οργανισμοί που στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες και έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ανέφερε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ, όπου δεν ελέγχονται πλέον δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δρχ. από επενδύσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Οι εκάστοτε κυβερνώντες, τόνισε, δε βλέπουν με καλό μάτι τις ενέργειες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γι' αυτό το λόγο δε φροντίζουν την επαρκή στελέχωσή του εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται ο όγκος δουλιάς του. Και αφού παρατήρησε πως υπάρχει μια συντονισμένη ενέργεια να περιοριστεί ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ του κοινωνικού ελέγχου και της λαϊκής συμμετοχής σε αυτόν.

Ο Γ. Φλωρίδης επιβεβαίωσε στην ομιλία του την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο ελέγχου των δαπανών. Ο τρόπος ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο έκλεισε τον κύκλο του, υποστήριξε και ανέφερε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα εισαχθεί νέο σύστημα που θα προβλέπει τον ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ