Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ημερίδες και έρευνες αντί μέτρων

Η περιοχή κατοικείται από εργάτες, άνεργους, μετανάστες και Τσιγγάνους, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την υποβάθμιση και έχουν ανάγκη απ' την ανάπτυξη των υπηρεσιών μιας λαϊκής Υγείας, υπογράμμισε ο Αλ. Τομαράς, εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Η δραματική υποβάθμιση, οι μεγάλες ανισότητες και οι δυσκολίες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας που βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν αποτυπώθηκαν στην έρευνα που πραγματοποίησαν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) και η Τοπική Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ στο Περιστέρι. Και δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν οι εκρηκτικές διαστάσεις ενός προβλήματος που χρονίζει όταν η έρευνα περιλάμβανε 411 ερωτηματολόγια για πληθυσμό που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο κατοίκους και με ερωτήσεις του στιλ «αν γνωρίζετε τις υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας που υπάρχουν στο δήμο σας».

Και δεν έφτασε μόνον η επιδερμική προσέγγιση αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν για τη διοργάνωση ολόκληρης ημερίδας, απ' την οποία έκαναν παρέλαση κυβερνητικά στελέχη και διάφοροι παράγοντες των λεγόμενων τοπικών κοινωνιών, που κατά βάση κινήθηκαν στα επίπεδα του εφικτού των κυβερνητικών επιλογών. Ομως, και μέσα από αυτή την καταγραφή ξεπήδησε η απαίτηση του κόσμου για τη λειτουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου αλλά και κέντρων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Ετσι, στο επίκεντρο βρέθηκε η λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου, για το οποίο ο διοικητής του, Ν. Πολύζος, ανέφερε ότι άνοιξε τις πύλες του με μικρή καθυστέρηση (επρόκειτο να παραδοθεί το 1999 και παραδόθηκε στα μέσα του 2002). Εως σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία επισκέφτηκαν 14.000 ασθενείς, ενώ μόλις 135 περιστατικά από αυτά ήταν, κατά την έκφραση του Ν. Πολύζου, «σχεδόν επείγοντα». Η πλήρης ανάπτυξη, πάντως, του νοσοκομείου στις 735 κλίνες που διαθέτει, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2004 ή του 2005, οκτώ χρόνια μετά τη θεμελίωσή του!

Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ

«Οι αναγκαίες αλλαγές προς το συμφέρον της λαϊκής Υγείας δε βρίσκονται μέσα από συνέδρια και ημερίδες - όσο και αν αυτά είναι χρήσιμα, όταν αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση - αλλά στη ριζική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής γενικότερα και ειδικότερα στην Υγεία», επισήμανε παρεμβαίνοντας στην ημερίδα ο εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), παιδίατρος Αλ. Τομαράς.

«Το κύριο χαρακτηριστικό της Δυτικής Αττικής, υπογράμμισε, είναι ότι κατοικείται από μεγάλο αριθμό της εργατικής τάξης, από άνεργους, μετανάστες, Τσιγγάνους, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι όχι μόνον την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά την υποβάθμιση του συνόλου των τομέων της κοινωνικής ζωής. Πέρα όμως από τις ιδιαιτερότητες, το πρόβλημα της Υγείας εντάσσεται στο πρόβλημα της Υγείας πανελλαδικά».

«Η κατάντια αυτή έχει άμεση σχέση με την πολιτική και πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αποβλέπει στην εφαρμογή των επιταγών της ΕΕ, την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, τη μείωση των κοινωνικών παροχών», τόνισε και υπογράμμισε ότι η ΝΑΣ στηρίζει ένα σύστημα Υγείας που θα στηρίζεται στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας και Ασφάλισης, με πλήρη κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στους τομείς αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ