Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ημερίδα για το παρεμπόριο

Το θέμα του παρεμπορίου, από τις αιτίες που το δημιουργούν και το θρέφουν, μέχρι προτάσεις για την αντιμετώπισή του, απασχόλησε ημερίδα που πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ).

Ανοίγοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Χαρίσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παρεμπόριο δεν είναι μόνο η παράνομη διακίνηση προϊόντων - τις περισσότερες φορές δεύτερης ποιότητας - αλλά ακόμα και οι πρακτικές πώλησης ή και «δωρεάς» με κουπόνια άγνωστης ποιότητας, προέλευσης και ταυτότητας προϊόντων που διανέμουν μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Πρόκειται, είπε ο ίδιος, για «ένα παιχνίδι που δε θα μπορούσε να παιχτεί στην έκταση αυτή στην προ παγκοσμιοποίησης εποχή».

Τονίστηκε, επίσης, στην ημερίδα ο ρόλος και η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διάθεση αδειών πλανόδιου εμπορίου, η αναγκαιότητα απαγκίστρωσης των σκοπιμοτήτων για τις οποίες χορηγούνται τέτοιες άδειες και ο συσχετισμός τους με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι το θέμα του πλανόδιου εμπορίου και του παρεμπορίου είναι συνυφασμένο με τους νόμους της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, της «ελεύθερης αγοράς» που ευνοεί τη συγκέντρωση κεφαλαίων, την «ελεύθερη» διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, προσώπων και υπηρεσιών, την ένταση της εκμετάλλευσης. Και στο βαθμό που δεν αντιμετωπίζονται οι γενεσιουργοί αιτίες του παρεμπορίου, μέτρα έντασης της αστυνόμευσης, προσπάθειες ταύτισης των εκμεταλλευόμενων οικονομικών μεταναστών που ασκούν για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων πλανόδιο εμπόριο ή ανάπτυξης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε επαγγελματίες, διαιωνίζουν μια κατάσταση και αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ