Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υποδείξεις Σημίτη για κόστος και καθυστερήσεις

Τα συμπεράσματα του ελέγχου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής. Οπως ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων στην ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων. Ακόμα, επέστησε την προσοχή των αρμόδιων υπουργών στην απαρέγκλιτη τήρηση των προαποφασισθέντων προϋπολογισμών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού δεν έχει βέβαια καμία απολύτως σημασία, δεδομένου ότι ήδη ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και αγγίζει τα 3,5 τρισ. δρχ., ενώ από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την κακοδιαχείριση και τις υπέρογκες σπατάλες στην «Αθήνα 2004», αποδεικνύουν ότι το τελικό ποσό του Ολυμπιακού λογαριασμού δεν μπορεί καν να προβλεφτεί ούτε κατά προσέγγιση.

Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη πως κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η προετοιμασία των Αγώνων δεν αντιμετώπισε δυσκολίες καθ' όλη τη διάρκειά της, δυσκολίες οι οποίες, ενδεχομένως, να εμφανιστούν εκ νέου μέχρι την παράδοση των έργων. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θεωρούμενα και από τη ΔΟΕ προβληματικά έργα, δηλαδή στο ΟΑΚΑ και τον περιβάλλοντα χώρο, τη στέγη Καλατράβα, τα έργα στο Ελληνικό, το Στάδιο Καραϊσκάκη, τα μεταφορικά έργα και ιδιαίτερα το τραμ.

Στο μεταξύ, σταματούν τα έργα για το Δημοσιογραφικό Χωριό στο Μαρούσι, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) με ομόφωνη απόφαση έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του νόμου για τα Ολυμπιακά έργα και καθόριζε τους πολεοδομικούς όρους δόμησης του «Δημοσιογραφικού Χωριού».

Ειδικότερα, η δικαστική απόφαση έκρινε ότι με την κατασκευή του «Δημοσιογραφικού Χωριού» παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, επιβαρύνεται το περιβάλλον της περιοχής, καθώς διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης από ένα. Επίσης, παραβιάζεται ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, αφού στην περιοχή που θα γίνει το «Δημοσιογραφικό Χωριό» επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικιών, ενώ τώρα επιτράπηκε η κατασκευή πολυκαταστημάτων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ