Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
Αγριες περικοπές και χυδαία εμπορευματοποίηση

Εκχωρείται σε επιχειρηματίες και εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης «κοινοπρακτική συνεργασία» των ασφαλιστικών ταμείων

Σύστημα περικοπών που θα αυξήσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ
Σύστημα περικοπών που θα αυξήσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ
Αγριες περικοπές των παροχών Υγείας σε όλα τα επίπεδα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και εκχώρηση των δραστηριοτήτων στον επιχειρηματικό τομέα περιλαμβάνει το κατ' ευφημισμόν «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (ΣΟΔΠΦΥ) που προωθεί η διοίκηση του Ιδρύματος. Ετσι, χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για το σχεδιασμό του ΣΟΔΠΦΥ. Μάλιστα, το Πρόγραμμα, ύψους 13.470.484 ευρώ (4,6 δισ. δραχμές), θα έχει διάρκεια μόλις δύο χρόνων με δικαίωμα ανανέωσης μέχρι δύο φορές στα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή, το «σύστημα» έχει ημερομηνία λήξης σε περίπτωση που «δεν τα βρουν» η διοίκηση του Ιδρύματος και ο επιχειρηματίας που ανέλαβε το «σύστημα».

Εκτός απ' τις περικοπές για τους ασφαλισμένους, προβλέπει παραπέρα εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους τόσο στις υγειονομικές όσο και στις διοικητικές υπηρεσίες, καθώς δεν προβλέπει καμιά αύξηση του προσωπικού, ούτε και αύξηση των χώρων.

Πρόκειται για μια επιλογή που κινείται στα γενικότερα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για τη μείωση των κοινωνικών δαπανών του κράτους και της χυδαίας εμπορευματοποίησης με τις λεγόμενες αγοραπωλησίες υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και την προετοιμασία για τη διαβόητη «κοινοπρακτική συνεργασία» μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, όπως παραδέχτηκε και ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ. Δηλαδή, το ΙΚΑ (όπως και οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί), που έχει δικές του υπηρεσίες, θα αναγορευτεί σε «πωλητή υπηρεσιών Υγείας» προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Ηδη η κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να εξομαλύνει το καθεστώς των νοσηλίων», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας («Οικονομικός Ταχυδρόμος» 12.4.2003), που σημαίνει ότι προετοιμάζει τις «καινούριες τιμές» ανάμεσα στα συμβαλλόμενα Ταμεία.

Μάλιστα, υπάρχει και ένα μπαράζ των κυβερνητικών επιδιώξεων. Ετσι την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ του ΙΚΑ ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, στην ομιλία του σε εκδήλωση της «Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς» έλεγε: «Προσδοκούμε και φυσικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συντονίσει το σχήμα της κοινοπρακτικής συνεργασίας των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, προκειμένου οι τέσσερις αυτοί γιγάντιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί να προχωρήσουν συντονισμένα σε όλες τις διαδικασίες που θα οικοδομήσουν μια νέα πραγματικότητα στη ζήτηση και την προσφορά των υπηρεσιών Υγείας, με τρόπους και διαδικασίες που θα αναβαθμίζουν το επίπεδο ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ασφαλισμένων που εκπροσωπούν».

«Θυροφύλακας» αντί για οικογενειακός γιατρός

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή του ιατρικού φακέλου, την ανάπτυξη και εγκατάσταση του λογισμικού και νέου εξοπλισμού και εκπαίδευση του προσωπικού. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις 34 μονάδες Υγείας του ΙΚΑ στην Αττική, οι οποίες, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 15.000-7.000 περιστατικά το μήνα. Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη χώρα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

Παρότι δεν προχώρησε ο συνολικός σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η διοίκηση του Ιδρύματος υιοθέτησε τον Προσωπικό Γιατρό του σχεδίου του πρώην υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος θα «λειτουργεί ως "θυροφύλακας" του συστήματος Υγείας εν γένει». Οι «θυροφύλακες», λοιπόν, θα είναι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί και η παρουσία τους στις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ θα είναι προαιρετική, ενώ θα δοθούν «κίνητρα για την εξ ολοκλήρου εγκατάστασή τους σε ιδιωτικούς χώρους».

Κάθε προσωπικός γιατρός θα έχει λίστα από 2.500 ασφαλισμένους - εκ των οποίων οι 500 μπορεί να είναι ηλικιωμένοι - και αυτός θα κατευθύνει τον ασθενή είτε προς τις άλλες ειδικότητες στο ΙΚΑ είτε προς τα νοσοκομεία. Υπολογίζουν ότι με το «θυροφύλακα» θα μειωθούν κατά 12-20% οι υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Λογική «κόστους-ωφέλειας»

Το σύστημα, κινούμενο στη λογική «κόστους-ωφέλειας», εντάσσει ακόμα τη δυνατότητα που δίνουν τα σύγχρονα μέσα στη λογική των περικοπών και όχι στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των εργαζομένων στο Ιδρυμα.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στην εισήγηση.

  • Τώρα κάθε επίσκεψη είναι -θεωρητικά - 20 λεπτά, αν και, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του ΙΚΑ, με το «σύστημα του 184» μειώθηκε μέχρι και πέντε λεπτά. Εντούτοις όμως η διοίκηση του ΙΚΑ σχεδιάζει και περαιτέρω μείωση κατά 10-12% (2-3 λεπτά ανά επίσκεψη) ώστε να έχει συνολική μείωση 3.360 ατόμων ανά υγειονομική μονάδα σε ετήσια βάση. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των δαπανών κατά 2.500.000 ευρώ
  • Θα μειωθούν κατά 9% τα περιστατικά για διαγνωστικούς λόγους και κατά 75% η απευθείας πρόσβαση στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας
  • Απ' τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών υπολογίζεται ότι θα προκύψει μείωση της τάξης 7-10%
  • Το ποσοστό συγκράτησης των δαπανών του ΙΚΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι της τάξης του 10-12%. Η λεγόμενη συγκράτηση των δαπανών θα κυμανθεί ετησίως μεταξύ 26.000.000 και 31.000.000 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με το σχέδιο, υπερκαλύπτει, από το πρώτο κιόλας έτος, 2-2,4 φορές το κόστος εγκατάστασης και θέσης σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ