Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ακόμα ψάχνω το Πάσχα

Ζηλεύω τους χριστιανούς που βρίσκουν το Πάσχα με κλειστά μάτια. Δεν έχουν παρά να ξεφυλλίσουν το εορταστικό ημερολόγιο και, μέσα από μια σειρά τελετών και ασκήσεων, φτάνουν στη γιορτή.

Το Πάσχα το ψάχνω συνήθως στα δυτικά προάστια, μέσα σε άθλια καφέ, όπου η νεολαία προσπαθεί να καταλάβει δίχως γνώσεις και χωρίς καμία πληροφορία τι είναι αυτό το κενό που ανθίζει μέσα στο κεφάλι της, αυτό το κενό το στιγμιαίο, που την αρπάζει και την τινάζει.

Το Πάσχα ψάχνω μέσα από την εικόνα του εσταυρωμένου παιδιού στο Ιράκ - το θυμάστε: δίχως χέρια - με μάτια καρφιά που θα μας καρφώνουν στο διηνεκές. Το παιδί σταυρώθηκε από τους χριστιανούς της Δύσης και θα έπρεπε να έχει γίνει σύμβολο των απανταχού Εκκλησιών και ο πάπας, έρποντας από το Βατικανό, να πάει να το προσκυνήσει.

Τον Χριστό ψάχνω, όπως τον ψάχνει η μάνα του, που τις φωνές της άκουσε ο ποιητής Κώστας Βάρναλης και κατέγραψε το πάθος: «Α! Πώς είχα σα μάνα κι εγώ λαχταρήσει / (ήταν όνειρο κι έμεινεν, άχνα και πάει) / σαν και τ' άλλα σου αδέρφια να σ' είχα γεννήσει / κι από δόξες αλάργα κι αλάργ' από μίση! / (...) Κι αφού λίγο σταθείς και το σπίτι /γεμίσει / τον καλό σου τον ίσκιο, Πατέρα κι Αφέντη, / η ακριβή σου να βγάνει νερό να σου χύσει, / ο ανυπόμονος δείπνος με γέλια ν' αρχίσει. / (...) Πώς αδύναμη στάθηκε τόσο η καρδιά σου / στα λαμπρά Γεροσόλυμα Καίσαρας νά μπεις! / Αν τα πλήθη αλαλάζανε ξώφρενα (αλιά σου!) / δεν ήξεραν ακόμα ούτε ποιο το όνομά σου! / Κει στο πλάγι δαγκάναν οι οχτροί σου τα χείλη... / Δολερά ξεσηκώσανε τ' άγνωμα πλήθη, / κι όσο ο γήλιος να πέσει και νά 'ρθει το δείλι, / το σταυρό σου καρφώσαν κι οχτροί σου και φίλοι. / Μα γιατί να σταθείς να σε πιάσουν! Κι ακόμα, / σα ρωτήσανε: "Ποιος ο Χριστός;", τι 'πες: "Να με"! / Αχ, δεν ξέρει τι λέει το πικρό μου το στόμα! / Τριάντα χρόνια παιδί μου δε σε έμαθ' ακόμα!».

Το Πάσχα ψάχνω μέσα στα άδεια μάτια των συνανθρώπων μου. Αδεια μάτια, αφού κουράστηκαν από την επανάληψη, άδεια, αφού είχαν την ευγένεια ν' αποσυρθούν μπροστά στη χυδαιότητα του θεάματος. Αδεια, για να μη γίνουν συνένοχα κανενός, σε καμία βρωμιά, άδεια, αφού έκαναν μια ηρωική έξοδο, θεωρώντας το σώμα Μεσολόγγι. Αδεια, γιατί καμιά φορά η σκοτεινιά είναι προτιμότερη, όταν τα πάντα προσβάλλουν το φως. Αδεια, για να μαζέψουν δύναμη και να επανέλθουν. Αυτό οι χριστιανοί το λένε Ανάσταση, εγώ το ονομάζω Επανάσταση.

To Πάσχα ψάχνω να βρω μέσα από τα κρυφά σημάδια που άφησαν όσοι πέθαναν από την πρέζα. Χάρη σ' αυτά, ίσως κάποτε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι είναι ο παράδεισος.

Το Πάσχα ψάχνω, που το σκέπασε η εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ. Το ψάχνω μέσα στους Αμερικανούς ποιητές, που πρώτοι αυτοί έζησαν τη βαρβαρότητα της Αμερικής στο πετσί τους. Μετά διαλύθηκαν και έφυγαν, ρίχνοντας πίσω τους μαύρη πέτρα. Και θυμάμαι το ποίημα του Αλεν Γκίνσμπεργκ: «Αμερική σου τα 'χω δώσει όλα και τώρα είμαι ένα τίποτα... / Αμερική πότε θα σταματήσουμε τον πόλεμο; / Αμερική πότε θα γίνεις αγγελική; / Αμερική πότε θα βγάλεις τα ρούχα σου και θα γίνεις ανθρώπινη; / Αμερική πότε θα μου δώσεις πίσω τη μητέρα μου; / Αμερική πότε θα μου δώσεις πίσω την αγάπη μου; / Αμερική πότε θα κοιτάξεις τον εαυτό σου μέσα από τον τάφο; / Αμερική πότε θα γίνεις αντάξια των αμέτρητων Χριστών σου; / Αμερική τι τρέχει; Γιατί οι βιβλιοθήκες σου είναι γεμάτες δάκρυα; / Αμερική πότε θα στείλεις τ' αυγά σου στην Ινδία; / Αμερική πότε θα πάψεις να καταστρέφεις ανθρώπινες ψυχές; την ψυχή σου, την ψυχή μου;».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ