Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αδιέξοδο (;) στις διαπραγματεύσεις Αμπάς - Αραφάτ

Υπό τις κάννες των όπλων: Η κυβέρνηση «Λικούντ» χτίζει μια σιδερόφραχτη «ασφάλεια» όσο η παλαιστινιακή ηγεσία αναζητεί τρόπους άρσης του αδιεξόδου

Associated Press

Υπό τις κάννες των όπλων: Η κυβέρνηση «Λικούντ» χτίζει μια σιδερόφραχτη «ασφάλεια» όσο η παλαιστινιακή ηγεσία αναζητεί τρόπους άρσης του αδιεξόδου
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενώ η «προθεσμία» για το σχηματισμό κυβέρνησης εκπνέει σήμερα και οι αμερικανοβρετανικές πιέσεις για την πρωθυπουργοποίηση του Μαχμούντ Αμπάς (γνωστού και ως Αμπού Μαζέν) κορυφώνονταν, οι διαφωνίες του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, έμοιαζαν αγεφύρωτες.

Μάλιστα, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ» ανέφερε χτες ότι ο Αμπάς διαμήνυσε πως «δεν προτίθεται να συνεχίσει» τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), τουλάχιστον σε ό,τι αφορά «τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση». Τις ίδιες πληροφορίες μετέδιδαν, επικαλούμενα παλαιστινιακές πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Ρόιτερς».

Χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τηλεφώνησε στον Γιάσερ Αραφάτ και του ζήτησε ρητώς να κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε ο Αμπάς να γίνει όπως προβλέπεται ο πρωθυπουργός της ΠΑ. Και η άποψη της αμερικανικής πλευράς είναι ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρέπει να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώστε «να σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις», όπως το έθεσε χτες με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Ταυτόσημη θέση, επίσης, φέρεται να υποστηρίζει ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεσανατολικό, ο οποίος μάλιστα κατά πληροφορίες διαμήνυσε στον Αραφάτ πως ο Αμπάς είναι ο «μόνος αποδεκτός υποψήφιος» ως πρωθυπουργός. Πιέσεις ασκούν στον Αραφάτ και άλλοι, ανάμεσά τους ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα.

Κατά τον εκπρόσωπο του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει τον λεγόμενο οδικό χάρτη του σχετικά με την επίλυση του Μεσανατολικού, ο Αμπάς πρέπει να είναι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ωστόσο, παλαιστινιακές πηγές έλεγαν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες συμβιβασμού. Μάλιστα, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος υποστήριζε ότι δεν αποκλείεται ο Αμπάς να παραιτηθεί - ο ίδιος υποστήριζε ότι ο Αραφάτ θα τον αντικαταστήσει με τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Βουλής, Αχμέντ Κουρέια (Αμπού Αλα). Ολα αυτά βέβαια παρέμεναν στο επίπεδο της θεωρίας και των σεναρίων - οριστικό αποτέλεσμα δεν αναμενόταν να υπάρξει έως τα μεσάνυχτα απόψε.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες πηγές, αίτιο των ανεπίλυτων διαφωνιών μεταξύ Αραφάτ-Αμπάς είναι η πρόθεση του τελευταίου να διαλύσει τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα και να «αντιμετωπίσει» τις οργανώσεις «Χαμάς» και «Ισλαμικός Τζιχάντ».

Η Χανάν Ασράουι, γνωστή Παλαιστίνια βουλευτής, άσκησε κριτική χτες στον Αραφάτ για την «αδιαλλαξία» του και στον Αμπάς ο οποίος προωθεί «δικούς του ανθρώπους» αντί για ανθρώπους με εμπειρία στη διοίκηση. Στην αναμπουμπούλα, ο Σαρόν φερόταν να προωθεί δικούς του στόχους - όπως η τροποποίηση του «οδικού χάρτη» υπέρ των συμφερόντων του «Λικούντ» και το χτίσιμο ενός εφιαλτικού στρατοκρατούμενου «περιβάλλοντος ασφαλείας» ενόψει Πάσχα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ