Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μέρα βίας στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν χτες από ισχυρή έκρηξη βόμβας στο ινδικό Κασμίρ. Η έκρηξη έγινε περίπου στις 08.30 το πρωί (τοπική ώρα) στο χωριό Κουλ Γκουλσανπούρα, της περιφέρειας Πουλουάμα. Μέχρι χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη.

Παράλληλα, χτες, 17 ακόμα άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ινδικές δυνάμεις ασφαλείας σε 2 ξεχωριστά περιστατικά στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, τα θύματα ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις. Τέλος, και 9 Ινδοί συνοριακοί φρουροί τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στη Σριναγκάρ.

Πάντως, χτες, εκπρόσωποι των αυτονομιστικών οργανώσεων και κομμάτων αρνήθηκαν τις διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ν. Ν. Βόχρα, που βρίσκεται στο Κασμίρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Γκάνι Μπατ, πρόεδρο του συμβουλίου 23 αυτονομιστικών κομμάτων, «ο Βόχρα δεν έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί για θέματα που θέλουμε να θίξουμε εμείς». Ενώ και η μεγαλύτερη ισλαμική μαχητική οργάνωση «Χεζμπ-Ουλ Μουτζαχεντίν» καταδίκασε την πρόταση του Βόχρα ως «παραπλανητική».

Την ίδια στιγμή ο παραιτηθείς πλέον πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδία, Ρόμπερτ Μπλάκγουιλ, παρότρυνε τη χώρα του να «βοηθήσει» την Ινδία στη μάχη κατά των «ισλαμιστών μαχητών» που θεωρείται ότι στηρίζονται από το Πακιστάν. Στην ανακοίνωση της παραίτησής του χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η μάχη ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία δεν πρόκειται να κερδηθεί εάν δεν τελειώσει οριστικά η τρομοκρατία κατά της Ινδίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ