Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εμμεσες απειλές και από ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΒΑΝΑ.--

«Η αντιπολίτευση έχει τελειώσει οριστικά. Τελείωσε και δεν πρόκειται να ξανακάνει την εμφάνισή της. Ποτέ!», δήλωσε η Αλέιδα δε λα Μερσέντες Γκοντίνες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Αλέιδα δε λα Μερσέντες Γκοντίνες, μία εκ των προσώπων - «κλειδιών», που συνέβαλαν ανάμεσα σε άλλους να αποκαλυφθεί το δίκτυο των αντεπαναστατών μισθοφόρων. Είμαι μία εκ των πολλών, που κατάφεραν ως υπάλληλοι των Μυστικών Υπηρεσιών να διεισδύσουν στις αντεπαναστατικές οργανώσεις της Κούβας. Κατέλαβαν κομβικά πόστα και είχαν το «ελευθέρας» στο γραφείο και την κατοικία του Τζέιμς Κέισον, επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, η οποία εκτελώντας ειδική αποστολή κατόρθωσε να αναδειχτεί ως μία εκ των κύριων ηγετών της Συνέλευσης για την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών, οργάνωση - ομπρέλα που είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ, και όπου συντονίζονταν όλες σχεδόν οι οργανώσεις των «αντιφρονούντων». Από τη θέση της -επικεφαλής επίσης της Εθνικής Ανεξάρτητης Ενωσης Εργατών της Κούβας, όπου για τις υπηρεσίες της ελάμβανε το ποσό των 700 δολαρίων το μήνα από διάφορες οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ- η Γκοντίνες είχε πρόσβαση σε όλες τις «ευαίσθητες» πληροφορίες για τις οργανώσεις «αντιφρονούντων», δίκτυο που εξαρθρώθηκε το Μάρτη και τα ηγετικά τους στελέχη οδηγήθηκαν σε δίκες τις πρώτες μέρες του Απρίλη και καταδικάστηκαν για τις ενέργειες ανατροπής από 6 έως 28 χρόνια.

Εξάρθρωση, αλλά και δίκες που λειτούργησαν, κυρίως με τη βοήθεια των διεθνών ΜΜΕ, ως κύριος μοχλός επίθεσης και πίεσης προς το Νησί της Επανάστασης...

Πιέσεις που δεν έχουν σταματήσει και μόλις χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει μεταξύ άλλων, ότι το πρόσφατο κύμα διώξεων θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις (στην Κούβα) έχουν καταστροφικές συνέπειες» στο καθεστώς των σχέσεων αυτών και ιδιαίτερα στις προοπτικές μιας ενδεχόμενης ένταξης του Νησιού στη Συμφωνία του Κοτονού, η οποία καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Καταδικάζουμε όλα αυτά τα μέτρα και ιδιαίτερα τις εκτελέσεις (...) οι οποίες θα επηρεάσουν οπωσδήποτε τις σχέσεις με την ΕΕ», τόνισε ο εκπρόσωπος, καταλήγοντας ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, εάν αυτή συμμετείχε στη Συμφωνία Κοτονού». Υπενθυμίζεται ότι η Κούβα υπέβαλε τον περασμένο Ιανουάριο επίσημη αίτηση προσχώρησης στη Συμφωνία Κοτονού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αίτηση τον προσεχή Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ