Κυριακή 7 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
Κατάληψη πανεπιστημίου

Στο πανεπιστήμιο Μακουάερι του Δυτικού Σίντνεϊ, πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες κατάληψη. Από τις 27 Οκτώβρη, εκατοντάδες άνθρωποι - προσωπικό και φοιτητές - πραγματοποιούν κατάληψη του Κέντρου των Φοιτητών του πανεπιστημίου μετά από τις συνεχόμενες αρνήσεις της διοίκησης να απαντήσει στις απαιτήσεις τους.

Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» όταν ο αντιπρύτανης αρνήθηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν παραβρέθηκε σε συνάντηση των φοιτητών. Ετσι, την περασμένη Δευτέρα, 1η Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε μια μαζική διαμαρτυρία έξω από το πανεπιστήμιο.

Η κατάληψη αυτή είναι η τελευταία λύση, τονίζει η Ενωση των Φοιτητών του Μπανκστάουν. «Αυτή η κατάληψη είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα, αν πάρει κανείς υπόψη τη γεωγραφική απομόνωση του πανεπιστημίου και τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία που ασκεί η διοίκηση».

Τα αιτήματα των φοιτητών και του προσωπικού είναι τα εξής:

  • Ποιότητα στην εκπαίδευση
  • Οχι στις περικοπές του προσωπικού
  • Να μην αντικατασταθεί η άμεση επαφή του καθηγητή με το φοιτητή από εκπαιδευτική διαδικασία μέσω του Ιντερνετ
  • Η διοίκηση του πανεπιστημίου να κάνει περισσότερα, ώστε να απαιτήσει να μην περικοπούν οι δαπάνες και να στηρίξει τον αγώνα των φοιτητών σε αυτή τη μάχη
  • Να μην επιβληθούν επιπρόσθετα χρηματικά ποσά για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων, για διάφορα συγγράμματα κλπ.
  • Περισσότερες διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων
  • Αύξηση της προστασίας στην περιοχή του πανεπιστημίου.

Η συγκεκριμένη αυτή κατάληψη αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης γενικότερα. Εχει αναγκάσει τις πανεπιστημιακές αρχές να πάρουν τα αιτήματα των φοιτητών στα σοβαρά.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι φοιτητές και το προσωπικό έχουν παραπονεθεί για τη μείωση του επιπέδου της εκπαίδευσης, μόνο τώρα, μέσω της συλλογικής δράσης εκατοντάδων φοιτητών (και τη στήριξη του προσωπικού) οι πανεπιστημιακές αρχές αναγκάστηκαν να αντικρίσουν την πραγματικότητα.

Η Ενωση των Φοιτητών τονίζει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίντνεϊ «θα επηρεάσει το είδος της εκπαίδευσης που θα λάβουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακές αρχές σε όλη τη χώρα θα καταλάβουν πως δεν μπορούν να μεταχειρίζονται όπως- όπως τα βασικά και δίκαια αιτήματα των φοιτητών και του προσωπικού. Και στο τέλος, οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν να επιτίθενται στο βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση - με περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις - θα ξέρουν πως βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μάχη».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ηθικό των φοιτητών έχει αναπτερωθεί με την αυξανόμενη υποστήριξη της κατάληψης και των αιτημάτων τους, που έχουν αποδοχή και από άλλους πανεπιστημιακούς χώρους, συνδικαλιστές, μαθητές και γενικά από την κοινωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για να περάσει πιο εύκολα η κυβερνητική πολιτική (2021-03-04 00:00:00.0)
Εκπαιδευτικού ξεσηκωμού συνέχεια (2011-07-28 00:00:00.0)
Να ορθώσουμε τείχος στα σχέδιά τους (2006-05-11 00:00:00.0)
Σήμερα συνεδριάζουν οι πανεπιστημιακοί (2003-10-31 00:00:00.0)
Δίωξη σε φοιτητές για κατάληψη του 1999 (2001-02-10 00:00:00.0)
Κατάληψη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ