Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την οικονομία

Τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών για φέτος (3,5%-3,6%) και το 2004 (3,9%-4%) προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Στην έκθεση επισημαίνεται πως η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στις προετοιμασίες των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στα κοινοτικά κονδύλια που εισπράττει η Ελλάδα από το Γ΄ ΚΠΣ.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό (που ήταν κατά μέσο όρο 3,9% το 2002), παρά την προβλεπόμενη συγκράτησή του φέτος, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, γύρω στο 3,5% για τη διετία 2003-'04. Ισχυρός παραμένει και ο δομικός πληθωρισμός, με τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα, κατά τον ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός διαπιστώνει πως το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συνιστά για την αντιμετώπισή του σφιχτότερο έλεγχο των πρωτογενών δημοσίων δαπανών καθώς και περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, με έμφαση σε μια πιο αποφασιστική απελευθέρωση στον ανταγωνισμό των λεγόμενων δικτυακών βιομηχανιών (όπως η ενέργεια).

Σχετικά με τις προοπτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη ο πόλεμος στο Ιράκ και η «τρομοκρατία», μέχρι η επιδημία της άτυπης πνευμονίας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ασθενή ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,9% της οικονομίας των 30 χωρών-μελών του φέτος, λίγο-πολύ στα περσινά επίπεδα, αλλά αναμένει επιτάχυνσή του στο 3% το 2004. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλίπ Κοτίς, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της εξαμηνιαίας έκθεσης, αναφέρει στον πρόλογο: «Η παρούσα έκθεση Economic Outlook εξακολουθεί να βλέπει προοπτικές σταδιακής, αν και όχι εντυπωσιακής, ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ως το πλέον πιθανό σενάριο. Αν και μια νέα ολίσθηση στην ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά, παραμένει προοπτική που συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες». Ουσιαστικά, η έκθεση του ΟΟΣΑ συνάδει με τις εκτιμήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Βραδεία ανάπτυξη στους επόμενους μήνες και πιθανότητα επιτάχυνσης προς το τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ