Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΗΣ
Επικράτησε η Κινέζα Τσεν Ζου του Ελληνα Γ. Παπαϊωάννου

Συμμετοχή του Γκραντ - Μετρ Βασίλη Κοτρωνιά στην Ινδία

Ο Γ. Παπαϊωάννου (δεύτερος αριστερά) με την παλιά του ομάδα (τώρα αγωνίζεται με τον «Κύδωνα» Χανίων), τη ΔΕΗ Μακεδονίας-Θράκης, σε πρωτάθλημα Α' Εθνικής
Ο Γ. Παπαϊωάννου (δεύτερος αριστερά) με την παλιά του ομάδα (τώρα αγωνίζεται με τον «Κύδωνα» Χανίων), τη ΔΕΗ Μακεδονίας-Θράκης, σε πρωτάθλημα Α' Εθνικής
Εκατομμύρια φίλοι του σκακιού σε όλο τον κόσμο - μέσω διαδικτύου - αλλά και από την Ελλάδα, παρακολούθησαν το συναρπαστικό ματς της παγκόσμιας πρωταθλήτριας γυναικών, της Κινέζας Τσεν Ζου, με τον επί σειρά ετών πρωταθλητή Ελλάδας και Γκραν - Μετρ Γιάννη Παπαϊωάννου.

Στην πρώτη παρτίδα ο πρωταθλητής μας υπερείχε σε θέση και χρόνο, αλλά η ψύχραιμη και έμπειρη Κινέζα, που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ισχυρότατους σκακιστές της παγκόσμιας κατάταξης (πριν ένα χρόνο είχε κερδίσει σε ματς δύο παρτίδων και το σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή Ρούσλαν Πονομαριόβ!), κατάφερε να αντιστρέψει το χρόνο εις βάρος του Παπαϊωάννου και να κάνει το 1-0 σε μια ισορροπημένη θέση με ελαφρύ πλεονέκτημα για τον Ελληνα CM. Σοβαρά προβλήματα χρόνου (οι παρτίδες ήταν 25λεπτες και 10 δευτερόλεπτα επιπλέον για κάθε κίνηση), είχε η Τσεν Ζου και στη δεύτερη παρτίδα στην οποία έφθασε συχνά να έχει μόλις 1 δευτερόλεπτο στο χρονόμετρό της! Ετσι άντεξε στην πίεση και η παρτίδα έληξε ισόπαλη.

Τη δεύτερη μέρα του ματς έγινε μια πολύ μαχητική και συναρπαστική παρτίδα και με τους δύο αντιπάλους να διεκδικούν τη νίκη. Τελικά επικράτησε η Κινέζα και στην 3η παρτίδα εξασφαλίζοντας τη νίκη του ματς, με 3-1 αφού και η 4η είχε ισόπαλο αποτέλεσμα.

Στα πλαίσια του Σκακιστικού Φεστιβάλ, η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Νεανίδων Μαρία Κουβάτσου, έδωσε αγώνα «σιμουλτανέ» αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα 24 αντιπάλους, 22 από τους οποίους νίκησε, ενώ με 2 έφερε ισόπαλο αποτέλεσμα.

* Με πολλές ελπίδες για μια ακόμη διεθνή νίκη αγωνίζεται ο Βασίλης Κοτρωνιάς στο Μουμπάι της Ινδίας, στο Πρωτάθλημα Κοινοπολιτείας 2003. Συμμετέχουν 138 σκακιστές μεταξύ των οποίων ο Ρούστομ Καζιμτζάνοβ (Ουζμπεκιστάν 2680), ο κορυφαίος Ινδός Κρίζναν Σασικιράν (2658), Βλαντιμίροβ (Καζαχστάν 2597 - όσο ΕΛΟ έχει και ο Κοτρωνιάς) κ.ά.

Τα αποτελέσματα του Ελληνα GM στους πρώτους πέντε γύρους ήταν: Κοτρωνιάς - Βένταντ (Ινδία 2292) ισοπαλία.

Αρνητικό αποτέλεσμα που ίσως οφείλεται στο χαμηλό ΕΛΟ που παραπλάνησε τον Κοτρωνιά - Σαντέεπ (Ινδία 2028) - Κοτρωνιάς 01, Κοτρωνιάς - Ροκτίμ (Ινδία 2405) 1-0, Τζουμάεβ (Ουζμπ. 2495) - Κοτρωνιάς ισοπαλία, Κοτρωνιάς - Πάσοντ (Ινδία 2400) 1-0. Στη βαθμολογία μετά τον 5ο γύρο είχαν προηγηθεί: 1 - 3. Ζανγκ Πενγκ (Κίνα 2557). Νγκουγιέν (Βιετνάμ 2530). Μπαρούα (Ινδία 2545) από 4,5 β., 4-15. Γκάεμ, Σασίκιραν, Καζιμτζάνοβ, Σάντιπαν, Βλαντιμίροβ, Κούντε, Τζουμάεβ, Κοτρωνιάς, Σαφίν, Σορόκιν, Φόμινιχ, Πογκορέλοβ, όλοι με 4 βαθμούς.

* Στον τελικό του Διασυλλογικού Κυπέλλου Κεντροδυτικής Μακεδονίας που έγινε στην Κατερίνη, νικητής με το κριτήριο «Βερολίνου» (νίκες με τα μαύρα στην 1η και 2η σκακιέρα), μετά από το ισόπαλο 2-2 του κανονικού αγώνα, αναδείχτηκε Ο ΣΟ Κατερίνης επί του ΣΟΠΚΔ Κατερίνης. Για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, πραγματοποιήθηκε ο αναβληθείς αγώνας ΓΑΣ Κιλκίς - ΑΠ Φλώρινας με νικητή τον πρώτο με 6,5-1,5. Σήμερα διεξάγεται ο τελευταίος γύρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ