Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ισχυρή οικονομία με ... «ισχυρή ανεργία»

Η περίπτωση της «Palco» και οι προειδοποιήσεις του ΣΕΒ για μαζικές απολύσεις απέδειξαν ότι οι αυξανόμενες κρατικές πριμοδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, για τη μείωση του «κόστους εργασίας» και, γενικότερα, του κόστους παραγωγής, δεν έλυσαν ούτε το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε άλλα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2003, που γιορτάστηκε στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κόσμου με εργατικές συγκεντρώσεις (στις οποίες έγινε αναφορά στις μέχρι τώρα κατακτήσεις των εργαζομένων και προβλήθηκαν οι διεκδικήσεις διάφορων επίκαιρων αιτημάτων τους), όταν στις 5 Μάη έγινε γνωστή η απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας «Schiesser Pallas» να κλείσει το εργοστάσιο της «Palco» στην Αθήνα. Χωρίς να «μασά τα λόγια» του, ο εκπρόσωπος του ομίλου της «Schiesser Pallas» κ. Λόθαρ Μπρούχερ, δικαιολόγησε (με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή») την αμετάκλητη απόφαση της «Schiesser Pallas», να κλείσει το εργοστάσιό της στην Αθήνα και να πετάξει στο δρόμο 500 εργαζόμενες, με βασικό επιχείρημα ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και, άρα, περιορίζεται η κερδοφορία της επιχείρησης.

Οι κυνικές δηλώσεις του εκπροσώπου της «Palco», σε συνδυασμό με τις προκλητικές απόψεις της ηγεσίας του ΣΕΒ (ότι μετά το 2004 η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει το 20%), έφεραν στο προσκήνιο τη χρεοκοπία των πολιτικών, που εφάρμοζαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόσο για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, όσο και για τα άλλα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Την αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής για αντιμετώπιση της ανεργίας και των άλλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαίωσε - με το δικό του τρόπο - και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, έκανε έκκληση στους βιομηχάνους να κάνουν επιτέλους και καμιά επένδυση, για να εισπράξει την επομένη την απάντηση από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και υπεύθυνο για τα Εργασιακά, Ν. Αναλυτή, ότι επενδύσεις δε γίνονται με παροτρύνσεις...

Απλά, να θυμίσουμε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι κυβερνώντες, στα πλαίσια της πολιτικής του «λιγότερου κράτους», άρχισαν να κουτσουρεύουν και τα επιδόματα ή άλλες παροχές που δίνονταν στους ανέργους από τα ταμεία του κράτους, προβάλλοντας το επιχείρημα: «Εμείς αντί για την επιδότηση της ανεργίας επιλέγουμε την επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας»! Και στα πλαίσια αυτά, ψήφισαν μια σειρά νόμους και διατάξεις, που ενίσχυαν τα «κίνητρα» - δηλαδή τις κρατικές επιχορηγήσεις και άλλα ποικιλόμορφα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο - που δίνονταν από τα ταμεία του κράτους στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Τα αρνητικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, που επιδίωκε τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης με την ενίσχυση των κάθε είδους προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, φαίνεται και από τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πρώτον, σε όλη τη δεκαετία του '90 που ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 2,5% και τα τελευταία 5 χρόνια πάνω από 3,5% (σχεδόν ο υψηλότερος της ΕΕ), είχαμε και συνεχή αύξηση του αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας. Από 9,1% που ήταν το επίσημο ποσοστό ανεργίας το 1995 (ανέβαινε συνεχώς μέχρι το 1999, που έφτασε στο 11,7% ), διαμορφώθηκε το 2002 στο 9,6%. Δηλαδή, σε υψηλότερα επίπεδα από το 1995. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, όπως και ο αριθμός των ανέργων, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εμφανίζουν οι επίσημες στατιστικές, καθώς δεν καταγράφονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι αγρότες (που ξεκληρίζονται) και οι επαγγελματοβιοτέχνες (που βάζουν λουκέτο, υποκύπτοντας στον ανελέητο ανταγωνισμό).
  • Δεύτερον, η παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, που αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία με την πορεία της παραγωγής αγροτικών προϊόντων (γεωργία) και παραδοσιακών κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας, όσο και στα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία (2000- 2002) το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνά σταθερά το 6% του ΑΕΠ.
  • Τρίτον, στα τελευταία 10 χρόνια, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν απογειωθεί στα ύψη και, όπως βεβαιώνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (της ΕΣΥΕ, της Eurostat και του ΟΟΣΑ), η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην αποδοτικότητα κεφαλαίων και των περιθωρίων κέρδους.
  • Τέταρτον, η αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων και τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων αγροτικών νοικοκυριών και των επαγγελματοβιοτεχνών παραμένουν καθηλωμένα. Οπως βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ των άλλων χωρών της ΕΕ, με βάση το ύψος των μισθών και συντάξεων, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία ή προτελευταία θέση! Επίσης, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που εξετάζει τους κατώτατους - ελάχιστους μισθούς σε 9 από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ (δεν υπάρχουν στοιχεία για Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία), η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η χειρότερη (από το τέλος) θέση, με ελάχιστο μηνιαίο μισθό 605 ευρώ, έναντι 416 ευρώ στην Πορτογαλία και 526 στην Ισπανία.
  • Πέμπτον, το δημόσιο χρέος, που θα αντιμετωπιζόταν και απο τις εισπράξεις των ιδιωτικοποιήσεων, παρά το σαρωτικό ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας που έγινε τα τελευταία χρόνια (μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου), εξακολουθεί να παραμένει πάνω από 105% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά το Βέλγιο, φορτώνοντας το λαό με επιπλέον βάρη για τη μείωσή του.
  • Ο πληθωρισμός (λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου)ξανασήκωσε κεφάλι, καθώς τρέχει με ρυθμό πάνω από 3,5%. Παρά την αποκλιμάκωσή του, που έγινε με τη δραστική συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, των συντάξεων και άλλων λαϊκών εισοδημάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών - μελών της ΕΕ, με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

ΚΕΙΜΕΝΑ:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανονικότητα (2019-03-16 00:00:00.0)
Στοιχεία για την ανεργία στην ΕΕ (2017-02-01 00:00:00.0)
Διαπιστώσεις για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση (2013-10-24 00:00:00.0)
Σε αναμμένα κάρβουνα για τη βαθιά κρίση (2012-04-25 00:00:00.0)
Σε Ελλάδα και Πορτογαλία τα φτηνότερα μεροκάματα (2003-02-26 00:00:00.0)
Τα ψεύδη για το «υψηλό κόστος εργασίας» (2001-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ