Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολιτισμικές ταυτότητες» θεάτρου

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί η Τέταρτη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, που διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο, με κεντρικό θέμα «Το σώμα του ηθοποιού και οι πολιτισμικές ταυτότητες». Κύρια επιδίωξη των εργασιών της φετινής Ακαδημίας (21/6 με 6/7) είναι να αντιπαρατεθούν οι σημαντικότερες μέθοδοι δουλιάς για τον ηθοποιό σήμερα και παράλληλα να προαχθεί η συνεργασία, με σημαντικά κέντρα για την εκπαίδευση του ηθοποιού στο εξωτερικό.

Στην Ακαδημία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τα οράματα, τις πρακτικές και μεθόδους του Αντονέν Αρτό, του Βζεβολόντ Μέγιερχολντ, του Γιέρζι Γκροτόφσκι. Θα δοκιμαστούν τεχνικές μεγάλων μη ευρωπαϊκών θεατρικών πολιτισμών, λ.χ. ο ιαπωνικός ή από θεατρικές παραδόσεις της Λ. Αμερικής. Το ζήτημα είναι πώς το σώμα του ηθοποιού, με τις αρχικές του «ταυτότητες» παιδείας, γλώσσας και εργασιακού περιβάλλοντος, αφομοιώνει και γονιμοποιεί μέσα σε ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο διαφορετικούς πολιτισμούς και άλλες θεατρικές ταυτότητες.

Στην Κέρκυρα, λοιπόν, θα διδάξουν σημαντικοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Βάλερι Φόκιν, σκηνοθέτης και διευθυντής του Κέντρου Μέγιερχολντ στη Ρωσία, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εργαστήριο με θέμα την ανάπτυξη της τεχνικής του ηθοποιού με βάση το σύστημα Στανισλάβσκι και τη μέθοδο του Μέγιερχολντ. Ο Θόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθέτης και διευθυντής του θεάτρου «Αττις», ο Abel Solares, Λατινοαμερικανός σκηνοθέτης - παιδαγωγός κ.α. Σε ειδικά σεμινάρια θα διδάξουν οι Πολωνοί σκηνοθέτες Wloodzimierz Staniewski και Eva Lewinson, ο Ισπανός σκηνοθέτης Emilio Hernantez, ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός, η χορογράφος Susan Bnirge, κ.ά. Τέλος, ο Σωτήρης Χατζάκης θα δώσει ένα μάστερ κλας με τίτλο «Ηθοποιός: ένα είδος οργάνου».

Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν στις 31 του Μάη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εθνικό Θέατρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ