Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ενιαία ... «πολιτιστική» αγορά

Αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κεντρικό θέμα την «Ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα», η οποία εκλαμβάνεται από την ΕΕ «ως βάση για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς» στον πολιτισμό και ειδικότερα στον οπτικοακουστικό τομέα, όπου γίνεται και «χοντρό παιχνίδι» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου, την Κυριακή, αρχίζει η μεγάλη Σύνοδος για τα οπτικοακουστικά, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Η ανάδειξη του ιδεολογήματος της «ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας», σε κεντρικό πολιτιστικό στόχο της Ελληνικής Προεδρίας, απηχεί τον ανταγωνισμό μεταξύ του αμερικανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού και του λεγόμενου ελεύθερου χρόνου. Η σύνδεση αυτού του ιδεολογήματος με την «ενιαία αγορά» προσβλέπει στο μεγαλύτερο δυνατό κέρδος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου από την αγορά των χωρών της διεύρυνσης (κατ' αρχήν), αφού το αμερικανικό πολιτιστικό προϊόν - κυρίως το οπτικοακουστικό - κυριαρχεί σχεδόν πλήρως σε επίπεδο διανομής στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τυπικά, η Ελληνική Προεδρία ξεκινά αυτό το άτυπο Συμβούλιο «ευχαριστημένη», αφού στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού στις αρχές Μάη στις Βρυξέλλες «πέτυχε» την έκδοση ψηφίσματος για διατήρηση στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα του άρθρου 151 της Συνθήκης της ΕΕ για θέματα πολιτισμού και της παραγράφου 4 για την υποχρέωση της ΕΕ να λαμβάνει υπόψη της την πολιτιστική διάσταση στην πολιτική της σε τομείς όπως η βιομηχανία, η απασχόληση, ο τουρισμός, η περιφερειακή ανάπτυξη κλπ.

Βέβαια, ένα ψήφισμα δεν αποτελεί, στην ουσία, παρά μια «ευχή». Ακόμη όμως κι αν υπάρξει τελικά η λέξη «πολιτισμός» στο Σύνταγμα της ΕΕ, ουσιαστικά θα υπάρξει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των δημιουργών.

Από αυτήν την άποψη δεν αναμένονται σπουδαίες ειδήσεις από το Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη. Ισως, όμως οι εσωτερικές αντιθέσεις της ΕΕ να γίνουν πιο διακριτές στη Σύνοδο που θα ακολουθήσει για τα οπτικοακουστικά, αφού η παραγωγή, η διανομή και η εκμετάλλευση του οπτικοακουστικού προϊόντος είναι το βαρύ κομμάτι της λεγόμενης πολιτιστικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ