Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
«Φιμώνονται» οι μικρότερες παρατάξεις

Την κατεύθυνση της φίμωσης της φωνής των μικρότερων παρατάξεων εξυπηρετεί το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. Το προσχέδιο είναι ένα αντίγραφο των ανάλογων ρυθμίσεων για τις βουλευτικές εκλογές, με το οποίο απαγορεύεται η ανάρτηση αφισών, πανό και αεροπανό, τα μόνα μέσα για τις μικρότερες παρατάξεις, που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να προβληθούν από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Παράλληλα, προβλέπεται το «φακέλωμα» όσων πολιτών ενισχύουν οικονομικά τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων συνδυασμών, ενώ οι παρατάξεις υποχρεώνονται να διακινούν τα έσοδα και τις δαπάνες τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών κατά τουλάχιστον 60%. Η κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι επώνυμη, στο όνομα της διαφάνειας.

Με το προσχέδιο νόμου θεσπίζεται το ανώτατο όριο των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων συμβούλων (ανάλογο με τον πληθυσμό της περιοχής στην οποία κατέρχεται υποψήφιος), όχι όμως και των συνδυασμών, για το οποίο εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών πως δε χρειάζεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα όρια δαπανών των υποψηφίων στους δήμους και στις νομαρχίες της Αθήνας κυμαίνονται από 5.000 έως 40.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα όρια για τους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες στην Αθήνα φτάνουν μέχρι τα 60.000 ευρώ. Οσοι παραβιάσουν τα όρια απειλούνται μέχρι και με έκπτωση από το αξίωμά τους. Ακόμη, προβλέπεται πλαφόν στη χρηματοδότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων από το ίδιο πρόσωπο. Στην πρώτη περίπτωση η χρηματοδότηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και στη δεύτερη τα 1.000 ευρώ. Για κάθε ποσό μεγαλύτερο των 200 ευρώ που εισπράττεται από τους συνδυασμούς ή των 100 ευρώ που εισπράττεται από τους υποψηφίους, εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη εφόσον δεν κατατέθηκε μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων αναλαμβάνουν Επιτροπές Ελέγχου που συστήνονται σε κάθε νομό από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα καθοριστεί το κόστος του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου που αγοράζουν οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί για την προβολή τους, το οποίο θα συνυπολογίζεται στις δαπάνες τους. Το προσχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ