Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση και ΝΔ στηρίζουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου

Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος με αφορμή τις απολύσεις

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που πετιούνται στο δρόμο, η διαρκής συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά πρόκειται για επίθεση που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της στρατηγικής του κεφαλαίου, στα πλαίσια του Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου και της ΟΝΕ. Τα παραπάνω υπογραμμίζουν, σε Επερώτηση που κατέθεσαν χτες προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Αντ. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη, Σπ. Στριφτάρης, Ορ. Κολοζώφ, Αγγ. Τζέκης, Π. Κοσιώνης, Τ. Τσιόγκας, Στ. Σκοπελίτης, Γ. Χουρμουζιάδης. Ταυτόχρονα, σημειώνουν πως, στα πλαίσια των αποφάσεων της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, ετοιμάζεται για την προώθηση νέων πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων.

Ολόκληρο το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:

«Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική, προστίθενται συνεχώς και άλλοι εργαζόμενοι, που απολύονται ομαδικά το τελευταίο διάστημα. "Σίσερ Πάλκο", "Ιππόκαμπος", "Γιούλα", "Κρίκας", "Πεταλούδα", "Υβόννη", "Αντωνόπουλος" και άλλες επιχειρήσεις αξιοποιούν το αντεργατικό πλαίσιο που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Την ίδια στιγμή, καταργούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα και εντείνεται η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Ετσι, αντί για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με νέες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

  • Επεκτείνεται ο αριθμός των εργολάβων που χρησιμοποιεί ή δανείζει εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με όρους δουλεμπορίου. Ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία εκμεταλλεύονται την αγωνία και το δικαίωμα για δουλιά των ανέργων.
  • Εξαπλώνεται συνεχώς η απασχόληση με δελτία παροχής υπηρεσιών και οι εργαζόμενοι γίνονται έτσι αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.
  • Συστηματικά καταστρατηγούνται το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Τα προγράμματα της υποαπασχόλησης (stage κλπ.) υποκαθιστούν το δικαίωμα στην εργασία. Χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται ν' απασχολούνται με απαράδεκτα χαμηλές αποδοχές, ανασφάλιστοι με μαύρη εργασία.
  • Επεκτείνεται η απασχόληση τα Σαββατοκύριακα.
  • Με ιδιαίτερη ένταση πλήττουν οι αρνητικές αυτές αλλαγές τις γυναίκες και τη νέα γενιά.

Ολα αυτά τα προβλήματα, η χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η επίθεση που εξελίσσεται στα εργασιακά δικαιώματα δεν είναι ένα πρόσκαιρο και μεμονωμένο φαινόμενο. Αποτελεί βασικό συστατικό και της στρατηγικής του κεφαλαίου, στα πλαίσια του Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου και της ΟΝΕ και αποσκοπεί στην αύξηση των κερδών των μονοπωλίων, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την αποδιοργάνωση της πάλης του εργατικού κινήματος. Ενώ με τις αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Μάρτη του 2003, δρομολογούνται νέα αντεργατικά μέτρα, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δηλαδή των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο έδαφος αυτών των επιλογών ενίσχυσης του κεφαλαίου, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ, ετοιμάζεται να προωθήσει νέα μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, έτσι ώστε να υποσκάπτεται ακόμα περισσότερο το 8ωρο, μείωσης της τιμής της υπερωριακής αμοιβής, αύξησης του ορίου των απολύσεων, "απελευθέρωσης" του ωραρίου, προώθησης της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και νέες αρνητικές για τους εργαζόμενους αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Γίνεται πλέον φανερό ότι κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση της «ευελιξίας της εργασίας» θα το διαδέχονται ακόμα πιο επώδυνα αντεργατικά μέτρα, με αρνητικές επιπτώσεις στα εργασιακά, μισθολογικά, στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, στον ελεύθερο χρόνο, στη συνολική κατάσταση της εργατικής τάξης, των εργαζομένων.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός για την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στα εργασιακά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ