Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγγέλλει νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση

Συνέντευξη Δ. Ρέππα και Ν. Χριστοδουλάκη

Πέλεκυ στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όπως επιτάσσει και η ΕΕ και επιπλέον μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, είναι τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτές ήταν και οι μοναδικές ειδήσεις από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εργασίας και Οικονομίας, Δ. Ρέππα και Ν. Χριστοδουλάκη, μια συνέντευξη στην οποία υποτίθεται, ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί θα παρουσίαζαν τα μέτρα της κυβέρνησης, μπροστά στο κύμα απολύσεων που σαρώνει εκατοντάδες και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αντί όμως γι' αυτά, στη συνέντευξη αναπαράχθηκε ο ελεεινός δικομματικός καυγάς, που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες σε βάρος των εργαζομένων και των απολυμένων. Η επίθεση των δύο υπουργών στη ΝΔ, οι αναφορές ακόμα και για δημιουργία 243.000 νέων θέσεων εργασίας - υποτίθεται ως απάντηση - στην καταστροφολογία και στις υπερβολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαρτυρούν μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι για τις πραγματικές αιτίες της ανεργίας. Αιτίες που ανάγονται στην πολιτική που υπηρετούν και συνυπογράφουν και τα δύο κόμματα.

Αφού έκλεισε το ημίχρονο του δικομματικού καυγά, οι δύο υπουργοί μπήκαν στο «ψητό». Ετσι ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτά που επιτάσσει η έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για περιορισμό του αριθμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αυτό όπως είπε είναι «μια θέση κοινά αποδεκτή» αφού «η πολιτική της ΕΕ είναι και δική μας πολιτική, η πολιτική η δική μας είναι και πολιτική της ΕΕ...». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Εκθεση, η ΕΕ επεξεργάζεται μια σειρά μέτρα που αποβλέπουν στην παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα ανώτερα όρια. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται η μείωση του ύψους των πρόωρων συντάξεων, η επιβολή εισφοράς-προστίμου σε όσους κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για πρόωρη ακόμα και «μεικτά συστήματα» πρόωρης σύνταξης και μερικής απασχόλησης.

Αντίστοιχα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και την πρόταση Φλωρίδη, ο Ν. Χριστοδουλάκης επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και είπε: «Εάν παταχτεί η αποφυγή καταβολής εισφορών, ενδέχεται αυτή η βελτίωση να μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις για μια πιο ορθολογική και ανταγωνιστική κατανομή των εργοδοτικών εισφορών». Για το ίδιο θέμα ο Δ. Ρέππας απάντησε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια της Επιτροπής Κοινωνικής Απασχόλησης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ετοιμάζεται νέα επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία. Οτι ενώ μέχρι πρόσφατα η πάταξη της εισφοροδιαφυγής εμφανιζόταν ως τρόπος να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, ενώ θα μπορούσε να γίνει και μοχλός για ενίσχυση των καθηλωμένων συντάξεων, τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να απαλλάξει επιπλέον τους εργοδότες από τις εισφορές τους.

Οσο για το δράμα των ανέργων, οι δύο υπουργοί δεν μπόρεσαν να δώσουν την παραμικρή απάντηση για την εξασφάλιση της εργασίας τους, ενώ ακόμα και το δικαίωμα στα επιδόματα ανεργίας, έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ως ουσιαστική παρέμβαση και στήριξή τους από την κυβέρνηση. Μάλιστα ο Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στην περίπτωση της Σίσσερ, μίλησε για επανακατάρτιση που θα προσανατολίζει τις εργάτριες σε άλλο τομέα. Βέβαια δε μας είπε σε τι μπορεί να καταρτιστεί μια απολυμένη της Σίσσερ στα 50 χρόνια της και ύστερα από 25-30 χρόνια εργασίας. Για δε, τις εργαζόμενες στο χώρο των υπηρεσιών, ο υπουργός μίλησε για «πολυεπίπεδη βοήθεια» που θα κάνει τους εργαζόμενους «αρκετά ελκυστικούς» ώστε «να έχει λόγο ένας εργοδότης να τους επιλέξει για να απασχοληθούν στην επιχείρησή του»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ