Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθώοι για την πλημμύρα του '94

Αθωώθηκαν από το 11ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών πέντε άτομα, που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για πράξεις οι οποίες σχετίζονταν με τη φοβερή πλημμύρα της 21ης Οχτώβρη 1994 στην Αττική. Στην πλημμύρα εκείνη υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, είχε κινδυνεύσει να καταστραφεί ολοσχερώς το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, που φυλασσόταν στους υπόγειους ορόφους των κεντρικών κομματικών γραφείων στον Περισσό.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν για πέντε μέρες, όσες κράτησε η δίκη, οι: Γεώργιος Τραυλός, υπεύθυνος και νομικός εκπρόσωπος της «ΑΕΤΕ Τεχνοδομή Αφοί Τραυλού», Δημ. Μήτραικας, επιβλέπων εργοδηγός, Νικ. Βουτυράκης, επιβλέπων βοηθός εργοδηγού, Γεώργιος Ιωαννίδης, πρώην γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ και Ιωάννης Φερλές, προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ για τον καθαρισμό των φρεατίων και ρεμάτων.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν «ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή» και «πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια». Ειδικότερα, οι τρεις πρώτοι κατηγορούνταν ότι είχαν αναλάβει με έγκριση της ΕΥΔΑΠ να μπαζώσουν το ρέμα του Ποδονίφτη στη λεωφόρο Ηρακλείου 173, αλλά κατά το στάδιο κατασκευής διαφράγματος από οπλισμένο σκυρόδεμα για τη θεμελίωση οχετού δε μερίμνησαν να απομακρυνθούν από την κοίτη του ρέματος τα μπάζα και τα χώματα, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν αυτά από την ισχυρή βροχόπτωση και να φράξουν τον κυκλικό αγωγό του ρέματος. Ο αγωγός υπερχείλισε και πλημμύρισε η περιοχή. Ενας 80χρονος, ο Πέτρος Πέτρου και ο 46χρονος γιος του Αντώνης, που έμεναν απέναντι από το ρέμα, πνίγηκαν μέσα στο ημιυπόγειο διαμέρισμά τους, ενώ η μητέρα της οικογένειας Κασσιανή σώθηκε την τελευταία στιγμή...

Οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ κατηγορούνταν ότι δε μερίμνησαν για τον καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων στις περιοχές Ψαράδικου και Καλογρέζας της Ν. Ιωνίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το ανοιχτό τμήμα του Ποδονίφτη στη Φιλοθέη. Από τους όγκους του νερού παρασύρθηκε ένα αυτοκίνητο στην Καλογρέζα και πνίγηκε ο οδηγός του Σπ. Παπαλάμπρου.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν 46 μάρτυρες. Πολιτικώς ενάγοντες ήταν οι οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες έχουν καταθέσει και αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, ζητώντας 300 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Το δικαστήριο, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, απάλλαξε ομόφωνα όλους τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και κατά πλειοψηφία 2-1 από την κατηγορία της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια.

Αθωωτική πρόταση έκανε στο δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Μαλλούχου, επισημαίνοντας στην αγόρευσή της ότι δεν προκύπτει ευθύνη και αμέλεια των κατηγορουμένων, γιατί ήταν τέτοια η ένταση των καιρικών φαινομένων που το υπάρχον δίκτυο απορροής δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ποσότητες ορμητικών υδάτων. «Ακόμα και τρένο να υπήρχε εκεί, η βροχή θα μπορούσε να το μετακινήσει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για την «πιο ισχυρή θεομηνία των τελευταίων 50 χρόνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ