Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ζητά έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Για να αντιδράσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα οικονομικά

Η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, εξαιτίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής απέναντί τους, αλλά και της απροθυμίας της ηγεσίας του ανώτατου συλλογικού τους οργάνου - της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - να διεκδικήσει πόρους, αποτελεί πλέον «βόμβα» στα θεμέλια της λειτουργίας του θεσμού. Ενας στους τέσσερις δήμους έχει χρέη πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την παρακράτηση των πόρων που δικαιούνται - με βάση το νόμο 1828/89 - από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Δήμο Καισαριανής, ο οποίος δηλώνει ότι «αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας και ουσιαστικά οδηγείται στο κλείσιμο». Αυτό σημειώνεται σε ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο υπογραμμίζει: «Η κατάσταση με τη συνεχή από το 1990 και δυστυχώς αυξανόμενη θεσμοθέτηση πόρων, με βάση το νόμο 1828, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η δημόσια ομολογία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, ότι ο νόμος δεν είναι "λειτουργικός" σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες φέτος περικοπές, μας αναγκάζουν να σκεφτούμε ότι δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις».

Μιλώντας στο «Ρ», ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και νυν δημοτικός σύμβουλος, Γ. Κατημερτζής, υπογράμμισε τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, η οποία από το 1990 έχει παρακρατήσει περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια δραχμές από τους θεσμοθετημένους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρους. «Σημαντικές ευθύνες - συμπλήρωσε - έχει και η ΚΕΔΚΕ η οποία δεν έδειξε καμία διάθεση να διεκδικήσει αυτούς τους πόρους, αλλά αντίθετα υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική μείωσης της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους και τη λειτουργία τους ως φορομπηχτικούς μηχανισμούς». Ο ίδιος τόνισε ότι δυσκολίες υπήρχαν και την προηγούμενη τετραετία, όταν ήταν δήμαρχος, τις οποίες η τότε διοίκηση αντιμετώπισε με νοικοκύρεμα, χωρίς να μπει στη λογική της υλοποίησης προγραμμάτων που θα επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη, όπως κάνει η σημερινή Διοίκηση με τη λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, για παράδειγμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής καλεί τέλος την ΚΕΔΚΕ να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, με μοναδικό θέμα την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Καλεί επίσης την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των δήμων του Λεκανοπεδίου, με στόχο την πίεση για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ