Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο Μπαλζάκ και η μικρή Κινέζα ράφτρα»

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, δύο έφηβοι Κινέζοι, ο Λούο και ο Ντάι, γιοι «αντιδραστικών διανοούμενων», στέλνονται σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο για εκπαίδευση αμιγώς «μαοϊκή». Η μόνη τους πνευματική διέξοδος μετά τη σκληρή δουλιά στα ανθρακωρυχεία είναι το βιολί του Ντάι και μερικά «ανατρεπτικά» βιβλία (Φλομπέρ, Ουγκό, Τολστόι, Μπαλζάκ). Η εμφάνιση της κόρης του τοπικού ράφτη θα συγκλονίσει τους δυο νέους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τη σαγηνεύσουν με τις λογοτεχνικές αφηγήσεις τους.

Ο «Μπαλζάκ και η Μικρή Κινέζα ράφτρα», βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα - σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ντάι Σιγιέ. Γραμμένο στα γαλλικά και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, το βιβλίο έγινε ανέλπιστα Best seller και μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες, όχι όμως στα κινέζικα.

Ενδιαφέρον θέμα, προσεγγίζει με ζεστασιά και μια ανθρωπιστική ματιά τον παραλογισμό όσο και αν αυτό φαίνεται παράλογο. Και στις πιο δύσκολες συνθήκες ο άνθρωπος βρίσκει διέξοδο για τον έρωτα και τη γνώση. Αυτό είναι το μήνυμα της ταινίας... «Επαναστατικό» περιεχόμενο με χιούμορ και ρομαντισμό. Αφηγηματική σκηνοθεσία με καλές ερμηνείες αν και μερικές στιγμές η «υπερβολή» του έρωτα γίνεται βαρετή. Η ταινία βλέπετε, αν και θα την ξεχάσετε γρήγορα.

«Balzak and the Litle Chinese Scamstess»: Ερωτική περιπέτεια κινέζικης παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Ντάι Σιγιέ. Με τους: Ξουν Ζου, Κουν Τσεν, Γιε Λίου, Σουανγκμπάο Γουάνγκ, Σιτζούν Κονγκ, Χιγκ Γουέι Γουάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ